To hobbyfiskere kan nå skrive hjem om en mildt sagt historisk fangst.

De to irene var ved ferskvannselven Lough Neagh for å fiske en spesiell type hvit fisk, men fikk noe ganske annet på «kroken»: Da karene trakk opp fiskenettet, kom det til syne en enorm elgskalle, med et like gigantisk gevir. Det skriver Gizmodo.

– Først trodde jeg det bare var en svart trestamme, forteller fisker McElroy til Belfast Live.

– Da jeg fikk nettet over i båten og så skallen og hornene, fikk jeg sjokk. Det er ganske bra, sier han videre.

At denne fangsten var ganske bra, er kanskje den største underdrivelsen vi har hørt hittil i år.

Skallen tilhører nemlig ikke en hvilken som helst elg, men en utdødd kjempeelg som ikke har satt sine klover i Irland på over 10.000 år.

moose GIF

Elgen i gifen har ingenting med den nevnte elgen i saken å gjøre.

Irske kjempehjorter, som arten kallesdøde ut ved slutten av istiden, og levde i Europa, Asia og Nord-Afrika (de største levde i Irland og Danmark).

Kroppen til kjempehjortene var på størrelse med dagens elger, men geviret kunne måle opptil fire meter mellom ytterspissene. Skallen som ble funnet av fiskerne ble på sin side målt til anstendige 1.8 meter på tvers.  I dag er det kun verdens største elg – Alaskaelgen – som kan skryte på seg et like stort gevir på oppunder to meter.

Men så er spørsmålet: Hvis kjempehjorten virkelig var så stor og flott, hvorfor døde den ut?

Ifølge elgforsker Mike Simms skyldes dette trolig fundamentale endringer i miljø og landskap. Mot slutten av den såkalte Pleistocen-epoken ble Irlands frodige og slake gressletter i stor grad omgjort til skog. Dette kom som et stort sjokk på kjempehjorten, som ikke klarte å tilpasse seg.

Skjelett til en irsk kjempehjort (Megaloceros giganteus)

Vi er i hvert fall glade for at det staselige geviret ikke blir liggende å råtne i elva, men at det forhåpentligvis får plass på et museum. Foreløpig ligger skallen i fisker McElroys garasje.

Da gjenstår det bare å ønske alle en fortsatt god (h)elg!

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.