Godt inne i krigens siste år, utspiller det seg en helt spesiell situasjon noen kilometer utenfor kysten ved Fedje i Hordaland.

Den britiske ubåten HMS Venturer, også kalt vampyren, jakter den tyske undervannsbåten U-864. Datoen er 9. februar 1945.

Den tyske båten er en del av nazistenes hemmelige oppdrag, kalt Operasjon Caesar. Den er lastet med en svært viktig frakt, nemlig jetmotorer og systemer for missil-styring, som skal fraktes til tyskernes allierte: Keiserriket Japan.

I tillegg frakter den 1875 flasker, eller 65 tonn, med kvikksølv, som er ment å brukes i våpenproduksjon.

Britene har imidlertid andre planer. Venturer har plukket opp radiosignaler fra U-864 og har lagt på jakt. Det er egentlig feige lag. Førstnevnte har kun åtte torpedoer, mens tyskerne har 22.

Ung kommandør

Etter en tre timers nervepirrende jakt, er Venturer i ferd med å gå tom for batteri. Det betyr at britene må avlyse oppdraget, eller enda verre, de kan selv bli jaktet på.

I et siste grep, fyrer den britiske kommandøren Jimmy Launders (25) av fire torpedoer med 17 sekunders intervaller.

Det er bare et problem: Aldri før har en ubåt senket en annen mens begge er under vann.

Men på tross av sin unge alder, er Launders en erfaren kommandør. Han har allerede senket 12 av nazistenes skip, i tillegg til ubåten U-711, november året før, mens ubåten hentet luft ved overflaten.

Jimmy Launders om bord på HMS Venturer i 1943.

Kalkulasjoner med penn og papir

Det er en grunn til at ingen ubåter har klart å senke en annen ubåt mens de begge er under vann. Det er ekstremt vanskelig. Man må nemlig treffe et mål som beveger seg i tre dimensjoner: fremover, til venstre og høyre og opp og ned.

Dersom Launders kun fyrte av én torpedo om gangen, ville tyskerne enkelt kunne manøvrere seg unna skytebanen. Hverken han eller mannskapet hans er trent i dette og må gjøre kalkulasjonene – med penn og papir!

Launders estimerer bevegelsene til den tyske ubåten, som kjører i sikk-sakk for å unngå å bli truffet. Han må gjette hvilke retning orlogskaptein Ralf-Reimar Wolfram på U-864 vil ta.

Launders har bare én sjanse.

Illustrasjon av banene til ubåtene, tatt fra dokumentarserien 2. verdenskrig: Helvete under vann

– Launders satser på at enhver ubåt-kommandør, som hører torpedoer i vannet, skal dykke dypere. Derfor vil han sikte minst én av torpedoene sine, om ikke flere, under der han tror ubåten er allerede, sier professor og historiker Eric Grove i National Geographics dokumentar 2. verdenskrig: Helvete under vann.

De tre første bommer, men den fjerde torpedoen treffer blink midtskips. Skroget blir revet opp, og ubåten fylles med vann. Den blir ganske raskt delt i to, mens den synker til bunns på 150 meters dyp. Med seg tar båten et mannskap på 73 personer.

Foto: Kystverket (Animasjon)

Politisk hodepine

Det var ikke før i 2003 at norske myndigheter fant den tyske ubåten, drøyt tre kilometer utenfor Fedje. Det ble også oppdaget at kvikksølvet som båten var lastet med, lakk ut i sjøen.

Vraket har siden blitt en hodepine for politikere og lokalsamfunnet. Selv om lekkasjene er en alvorlig trussel for havlivet i området, er miljøproblemet 15 år senere fortsatt ikke løst. NRK meldte i sommer at regjeringen skal avgjøre i høst hva som vil skje med vraket, og at tiltak skal være i gang før stortingsvalget i 2021.

– Det er betydelig risiko med heving. Du risikerer å spre dritten mens du prøver å løfte det opp. Det mener jeg er mye verre risiko enn tildekking. Det kan gå galt i den velmenende prosessen med å heve kvikksølvet. Men hvis du lykkes er det selvsagt veldig bra, sa Ketil Solvik-Olsen på et folkemøte på Fedje i juni.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.