Denne uken slapp NASA et høyst urovekkende bilde som får det til å gå kaldt nedover ryggen på oss – på tross av det hete innholdet.

Det rødblussende kartet viser nemlig hvor mange land og steder i verden som står i flammer akkurat nå. Bildet er basert på satelittobservasjoner fra forrige uke, og vekker oppsikt verden rundt. Det skriver IFLScience.

For som du kan selv kan se bare ved å kaste et halvt øye på kartet: Det ser ikke bra ut. Store deler av Nord-Amerika, Sør-Amerika og ikke minst det sørlige Afrika står bokstavelig talt i fyr og flamme.

I sommer har det brutt ut massive og ukontrollerte skogbranner verden over. Dette da lengre, tørrere og varmere somre gir optimale forhold for flammene.

Skjermbilde av brannkart fra onsdag 29.august

Som NASA fremhever i pressemeldingen har brannene du ser på kartet ulike årsaker, og en del branner er også påsatt. Dette gjelder spesielt for store deler av Afrika, hvor de bruker brann som en naturlig del av jordbruket. Brannene gir næring «tilbake» til næringsfattig jord, og er også et effektivt (dog svært luftforurensende) middel for å kvitte seg med uønsket vegetasjon.

Likefullt er det nettopp skogbranner som herjer i Nord-Amerika og Chile. Det vestlige USA, med California i spissen, har de siste årene vært rammet av ekstrem varme og tørke, noe som har bidratt til å forverre skogbrannproblemet.

Tidligere i august ble det klart at brannmannskapene i delstaten nå kjemper mot den verste skogbrannen i Californias moderne historie. Det ekstreme Mendocino-komplekset, som storbrannen kalles, har nå svidd av et område større enn byen Los Angeles.

Èn grunn gjør storeslem

Hva gjelder Chile viser en ny stor studie at skogbrannene i høy grad er menneskeskapte. Den massive økningen i antall ukontrollerte branner i det søramerikanske landet er et resultat av blant annet klimaendringer og svært uforsiktig fyring.

Som en talsperson for NASA skriver: Det er en rekke grunner til at skogbranner fortsetter å vokse i hyppighet og styrke, men det er én grunn som gjør storeslem:

– Brannsesongene blir stadig lengre både i USA og på verdensbasis. Ifølge Forest Service har klimaendringer utvidet skogbrannsesongen med i gjennomsnitt 78 dager siden 1970, sier hun.

Det rødprikkete brannkartet er laget ved hjelp av NASA-programmet Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS). Du kan sjekke ut den interaktive versjonen av kartet her.

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.