Illevarslende «hungersteiner» kommer til syne etter den rekordvarme sommeren.

Den siste tiden har en rekke uhyggelige tegn fra fortiden dukket opp langs elven Elbens bredder.

«Ser du meg, gråt.»

«Vi gråt – Vi gråter – Og du vil gråte.»

«Den som en gang så meg, han gråt. Den som ser meg nå vil gråte.»

Mer enn et dusin slike inskripsjoner kan leses på såkalte «hungersteiner» som igjen har dukket opp langs elven som har sitt utspring i Tsjekkia, går videre gjennom Tyskland, før den til slutt renner ut i Nordsjøen.

Vanligvis ligger disse steinene under vann, men etter en sommer med langvarig tørke med rekordlav vannstand, er de kommer til overflaten. Ifølge AP kan mer enn et dusin slike steiner sees i den nordlige tsjekkiske byen Děčín.

En hungerstein langs Elben som markerer vannstanden under flere perioder med tørke. (Bilde: Sastognuti, via Wikimedia Commons.)

Hungersteinenes hensikt skal ha vært å advare lokalbefolkningen om lav vannstand og de harde tidene som fulgte med. Før i tiden kunne tørke medføre dårlig innhøsting, matmangel og høyere priser på mat og andre nødvendige varer. Det kunne også gjøre at elvetransport ble adskillig vanskeligere, og lavere vann kunne by på store utfordringer for familier som levde langs elvebreddene, skriver ScienceAlert.

Den eldste og mest kjente av disse advarslene er datert til 1616. Landemerket har fått det enkle navnet «Hunger Rock», og er inngravert med ordene «Ser du meg, gråt». Den er også markert med vannstanden fra flertallige tørkeperioder helt tilbake til 1417.

Ifølge ScienceAlert har Elben nådd sitt laveste punktet på mer enn et halvt århundre, og forskere forsøker å finne ut hva den glodvarme sommeren betyr for fremtiden.

I mellomtiden kan vi kanskje søke trøst i en litt mer leken formaning fra nyere tid som står skrevet på Hunger Rock:

«Ikke bekymre deg, jente, ikke gråt. Når det er tørt, bare gjør åkeren din våt.»

Toppbilde: By Norbert Kaiser [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons.

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.