Forrige uke føk en meteor over himmelen i Alabama som var så lys at den kunne sees med det blotte øye – selv gjennom skydekket.

Seks NASA-kameraer i regionen fanget det brennende objektet – en liten meteor med en diameter på rundt to meter, skriver NASA på Facebook. Så lys var objektet at det visstnok trigget alle kameraer og sensorene Meteoroid Enivironment Office opererer i regionen.

Passende nok har den fått navnet «The Alabama Fireball».

Ildkula ble først oppdaget i en høyde på 93 kilometer over Turkey Town, Alabama. Derfra etterlot den seg en brennende hale på himmelen da den føk videre vestover i en hastighet på 86 422 km/t!

Tilslutt smuldret den opp rundt 29 km over Grove Oak, opplyser NASA. Romfartsbyrået undersøker hvorvidt ildkula kan ha etterlatt meteoritter på bakken.

Jorden bombarderes konstant med natrulig «romavfall». Hvert år kommer flere tusen steinfragmenter inn i vår atmosfære, men mellom 90-95 prosent av disse objektene smuldrer opp før de når bakken, skriver Space.com. Mellom 11. og 13. august produserte for eksempel den årlige meteorsvermen Perseidene mellom 60-70 stjerneskudd i timen.

Likevel er det skjeldent at et stjerneskudd er like kraftig som det observert over Alabama forrige uke. NASA beregner at det var 40 ganger kraftigere enn månen!

Toppbilde: NASA/Marshall Space Flight Center, via Space.com

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.