Kunne du tenkt deg å flytte til Mars? Da kan ett av disse 3D-printede husene bli ditt nye hjem.

Å kolonisere Mars har lenge vært en drøm for astronauter og mange andre som er over gjennomsnittlig interessert i romfart.

Det er imidlertid, som du kanskje har skjønt, ingen enkel sak.

En ting er å sende mennesker dit. En ganske annen er å overleve den bitende kulden, den oksygenfattige atmosfæren og matmangelen på den røde planeten.

La oss se på et knippe eksempler på hvor ugjestmild planeten faktisk er:

** Temperaturen på overflaten ligger gjerne på 60 kuldegrader (varierer fra +25 til -140°C).

** Atmosfæren inneholder så lite oksygen at du må trekke pusten 14.500 ganger for å få i deg like mye av det livsviktige grunnstoffet som på jorda.

** Tyngdekraften er en tredjedel så sterk som på jorda

** Jorda mottar dobbelt så mange solstråler som Mars, men til gjengjeld får den røde planeten et mye høyere nivå av skadelige UV-stråler.

** Mars’ jord er dekket av regolitt og egner seg ikke særlig godt til å dyrke mat i.

** Vann koker også på en helt annen temperatur enn vi er vant til. På grunn av det lave trykket i atmosfæren er kokepunktet på bare fem varmegrader.

Alt dette betyr at du i det minste trenger et godt hus, for å kunne trives der.

NASA har derfor arrangert en designkonkurranse for hus som skal kunne bygges på Mars med en 3D-printer. Nylig kåret romfartsetaten de fem beste bidragene.

5. plass

Team Northwestern University

4. plass

Team Search+/Apis Cor

3. plass

Kahn-Yates

2. plass

Team AI. SpaceFactory

1. plass

Zopherus of Rogers

Konkurransen startet allerede i 2014. Særlig viktig er et at husene kan bygges av ressursene som allerede finnes på Mars, og at byggingen må skje før romfarerne er på plass.

Husene må dessuten gi de som skal bo der nok plass og beskyttelse. Hvert enkelt hus skal derfor være minst 92 kvadratmeter, stort nok til at fire astronauter kan bo der.

De fem vinnerne har hver fått prispenger på mellom 140.000 til 170.000 kroner til å utvikle ideene sine videre.

I videoene under kan du se prosjektene i mer detalj:

Alle bilder: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.