Vi er alle enige om at norske jordbær er verdens beste, men nå kan de få konkurranse. Om ikke lenge kan det nemlig være at du står overfor en kurv med søte, røde, og perfekt modne jordbær … som smaker som fersken.

tom cruise what GIF

Takket være genredigering, er nå nye versjoner av kjente og kjære frukter på fremmarsj, hevder genforskere. Det betyr at vi snart kan bli introdusert for en rekke «nye» frukter, som enten ser, føles eller smaker helt annerledes enn de vi er vant med. Det skriver The Guardian.

Kan det for eksempel friste med et grønt eple med rødt fruktkjøtt? Eller hva med tomater uten frø? 

the listening room apple GIF by The NGB

Genredigering er en ny teknologi som gjør det mulig å gjøre målrettede endringer i DNA-et til alle levende organismer, som dyr, mennesker eller planter. Det betyr at man i stadig større grad kan rette opp, erstatte eller til og med fjerne «uønsket» eller defekt DNA, gjennom å «skrive om» den biologiske koden som utgjør instruksjonsmanualen for en organisme.

Mye av drivkraften bak genredigering handler om å forhindre, og hjelpe til med å behandle, genetiske sykdommer – og hindre at alvorlige sykdommer blir nedarvet fra eksempelvis mor til barn.

Men hvorfor brukes nå denne teknologien på å bokstavelig talt gjøre frukten sprøere?

– Vi ønsker å få frukt og grønt til å bli sunnere, mer bærekraftig og mer tiltrekkende, slik at folk skal spise mer av det, sier Haven Baker, direktør i genredigeringsselskapet Pairwise.

Han fremhever at genredigering ikke bare kan endre overfladiske egenskaper til frukt og grønnsaker, men også øke nivåer av antioksidanter, gi bedre smak og gjøre at frukten holder seg bedre i butikkhyllene.

fruit dancing GIF by GIPHY Studios Originals

PS:  I denne artikkelen går The Guardian grundig gjennom både fordeler og potensielle risikoer ved å bruke genredigering.  

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.