Folk har faktisk dødd av den ekstreme varmen … 

Er sommeren den beste noensinne eller blir det kanskje litt for mye av det gode? Det er sikkert delte meninger om rekordvarmen som har herjet i store deler av Sør-Norge siden starten av mai.

Faktisk var det den varmeste mai-måneden noensinne, og flere rekorder ble slått også i juni.

Men det er ikke bare i Norge det har gått hett for seg. Varmerekorder har stått for fall over hele den nordlige halvkule – og varmen har til og med forårsaket flere dødsfall.

The Washington Post har satt sammen en oversikt over varmerekordene fra de siste ukene. La oss ta en kikk.

På de britiske øyer har varmen forårsaket at veier og hustak har rast sammen, ifølge Weather Channel.

Skottland fikk sin varmeste dag noensinne da det ble målt 33,2ºC i Motherwell, 28. juni. Den samme dagen ble det satt en lokal rekord også i Glasgow, hvor gradestokken viste 31,9 på sitt varmeste.

Aldri før har de opplevd slik varme i hverken Belfast (29,5ºC) eller Castlederg (30,1ºC) i Nord-Irland, målt henholdvis 28. og 29. juni.

Og den 28. juni var virkelig en varm dag: Også den irske byen Shannon kunne skilte med en ny rekord på 32 grader.

Dette er altså Storbritannia og Irland vi snakker om, som ikke akkurat er kjent for sitt milde og varme klima …

Hett var det også flere steder i USA: Denver (40,5ºC) og Burlington i Vermont (26,6ºC) hadde rekordvarme dager. Ved fjellet Mount Washington i delstaten New Hampshire ble det målt den varmeste minstetemperaturen noensinne, med 15,5 grader.

Men i Montreal var det enda mer ekstremt. Ifølge Canadian Broadcasting Corporation, kan så mange som 34 dødsfall trolig knyttes til varmebølgen i området sørøst i Canada. The Washington Post skriver at 36,6ºC, som ble målt 2. juli, er det varmeste i den 147 år gamle byens historie.

Et enormt høytrykk la seg over Georgia og Armenia i starten av juli. I førstnevnte, steg gradestokken til 40,5 i hovedstaden Tbilisi, og Armenias hovedstad Yerevan satte nye juli-rekord, med 42ºC. Det er også likt med den tidligere rekorden for landet forøvrig.

28. juni ble det også satt en verdensrekord: 42,6ºC viste gradstokken i Quriyat i Oman – på det kaldeste! Det er den varmeste minstetemperatur som noensinne er målt.

Det skal nok litt til før den rekorden blir slått her i Norge. Men skal vi tro meteorologene, vil finværet fortsette i sør – mens det dessverre ennå blir kaldt og grått nordpå.

Toppbilde: University of Maine Climate Reanalyzer, via The Washington Post

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.