Bjørnedyr er blant de mest hardføre skapningene på jorda. Ja, og så har de avføring på størrelse med en tredel av egen kropp!

Vi er etter hvert blitt godt kjent med bjørnedyrene: De mikroskopiske organismene som lever i fuktige omgivelse og som til forveksling kan minne om 0,2-0,8 millimeter lange bjørner.

De er også kjent for sin gode overlevelsesevne. Ifølge Store Norske Leksikon, kan de tørke nesten fullstendig ut og miste 95% av vanninnholdet i de små kroppene uten å dø. De kan overleve nedfrysning til –200 °C og kan tåle vakuum og radioaktiv stråling.

De er også et fascinerende skue når «naturen kaller»:

I denne bemerkelsesverdig klare videoen, ser vi hvordan avføringen passerer gjennom bjørnedyrets rektum, før dyret sparker fra med alle de åtte beina sine for å komme seg vekk fra verket.

– Bjørnedyrene spiser lav, alger og lignende, så avføringen til dette dyret er trolig fordøyd lav. Mikroskopet jeg brukte for å fange disse bildene var innstilt slikt at opptakene ble i svart-hvitt. I virkeligheten er avføringen lysegrønn, utbryter Tessa Montague til nettstedet Live Science.

Montague har en doktorgrad i molekylær- og cellebiologi fra Harvard, og det er hun som la ut klippet på Twitter. Hun vet lite om avføringen utover det hun faktisk observerte, men forklarer at bjørnedyrene trolig ikke gjør sitt fornødne så ofte.

– Forskeren som anskaffet dyrene for meg hadde aldri vært vitne til avføring tidligere, noe som tyder på at det er ganske sjeldent. Det finnes en annen video på nettet som også viser en stor avføring, forklarer Montague.

I videoen hun refererer til skal bjørnedyret visstnok slite mer med å etterlate seg etterlatenskapene enn individet til Montague. Dyret i videoen over er klemt forsiktig mellom to deksler slik at den ikke kryper ut av syne.

– Det er mulig dette gave den litt ekstra hjelp i å kvitte seg med ekskrementene. Forhåpentligvis følte bjørnedyret like stor lettelse som jeg som så på, sier Montague.

Så da vet du det: Rundt omkring oss finnes milliarder av mikroskopiske «bjørner» som har eksistert siden dinosaurenes tid, og som trolig kommer til å overleve helt til jorda går under.

Og de etterlater seg gedigne ekskrementer…

Toppbilde: Darron Birgenheier [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons.

National Geographic