Denne uken sendte NASA InSight til den røde planeten. Romfartøyets mål er å kartlegge planetens indre – for første gang.

Reisen til Mars vil ta hele 7 måneder og vil om alt går etter planen lande på Elysium Planitia, planetens nest største vulkanske region. Stedet ble ifølge Neil Bowles fra Oxford University valgt nettopp fordi det er flatt og kjedelig.

Det vil nemlig gjøre det lettere for InSight å få informasjonen den er ute etter.

Ifølge The Guardian skal den blant annet borre en veldig sensetiv sonde for å finne ut hvor fort varm luft reiser fra bunnen til toppen av planeten. InSight vil også sette ut en seismograf som er så sensitiv at den kan registrere vibreringer som er større en lengden på et atom. Ikke overraskende er målet å registrere et jordskjelv (eller marskjelv) for første gang.

Mars kjøler seg fremdeles ned etter å ha blitt skapt for over 4 milliarder år siden, og idet varme unnslipper fra planeten vil man sannsynligvis merke dette på skjelv. Også fremmedlegemer som meteorer som treffer planeten vil kunne måles på NASAs seismograf.

NASA håper å registrere minst 12 til 100 slike skjelv iløpet av prosjektets to år på Mars.

InSight er også utstyrt med to antenner skal sørge for at NASA kan følge med på romfartøyets posisjon på Mars, og dermed finne ut hvor mye planeten rister fra aksen sin. Dette kan gi informasjon om kjernen til Mars, for eksempel om den er solid eller flytende og hvor stor den er.

Målet er totalt sett å finne ut mer om hvordan Mars ble formet, men også hvordan andre lignende planeter ble skapt.

Alle bilder: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.