IBM har laget verdens minste datamaskin. Den vil kunne brukes i blokkjedeteknologi og er i teorien kraftig nok til å kjøre DOOM.

På konferansen IBM Think annonserte nettopp IBM at de har bygget verdens minste datamaskin. Den er kun 1 x 1 mm stor, noe som er halvparten av enorme 2 mm brede Michigan Micro Mote, det som akkurat nå er verdens minste datamaskin.

IBMs maskin er faktisk så liten at den kan være vanskelig å se i en haug med saltkorn. Illustrasjonsbildet under består ifølge IBM av 64 hovedkort som hver for seg inneholder to maskiner.

Maskinene tar ikke akkurat stor plass av den grunn:

Foto: IBM

Det blir naturlig nok vanskelig å koble en så liten maskin til ledninger, så den er utstyrt med solcellepanel så den kan ledes, og kommuniserer med en kombinasjon av LED- og bildedetektor.

Det er ikke bare størrelsen som er liten, prisen for produksjon av en av disse maskinene er på kun 10 amerikanske cent! IBM sier maskinen vil ha like stor kraft som en såkalt x86 chip fra begynnelsen av 90-tallet. Ifølge The Verge er dette teknisk sett nok maskinkraft til å kjøre det første DOOM-spillet!

Dessverre blir det vanskelig å få spilt noe særlig på maskinen. Maskinen kan riktignok analysere, kommunisere og handle basert på mottatt data, men vil ikke brukes til å spille på. IBM ser nemlig for at seg at den skal brukes som et såkalt crypto anchor som kan brukes til å vise at produkter er autentiske og ikke falske kopier.

Et crypto anchor er, kort fortalt, et slags «fingeravtrykk» som det ideelt sett skal være umulig å fikle med. Den vil altså være en garanti for at produktet med et crypto anchor vil være helt autentisk. Maskinen vil ved hjelp av flere hundre tusen bittesmå transistorer passe på at produktet merket av maskinen er behandlet på riktig vis og ikke er blitt erstattet eller endret under transport.

Et crypto anchor kan være en liten datamaskin som den IBM har laget, eller noe så lite som en blekkflekk.

Ifølge IBMs research-sjef Arvind Krishna vil krypto-anker-teknologien bli mer vanlig de neste fem årene, og alt fra blekkflekker til små datamaskiner vil finnes i de fleste produktene vi bruker hver dag. Som et eksempel på blekkflekk-teknologi nevner IBM at man for eksempel kan merke malaria-medisin med blekk som gjør at man ved hjelp av en enkel test kan sjekke om medisinen er autentisk eller om den er byttet ut av en dårlig kopi på veien til pasienten.

IBM satser på å ha de første versjonene ute til salg allerede om 18 måneder. For mer om maskinen og crypto anchors, sjekk ut IBMs side her.

Og hvem vet, en dag kan man kanskje spille det originale DOOM på en liten chip plantet på mobilen, skoen eller solbrillene dine?

Toppbilde: IBM

National Geographic