Trodde du liv på Mars er umulig? Da må du kanskje tro om igjen.

Atacamaørkenen i Chile er regnet som verdens tørreste. Likevel kan liv overleve her i lang tid, viser en fersk studie.

Den chilenske ørkenen er så tørr at det hender det ikke regner her på flere tiår eller århundrer. På grunn av den ekstreme tørken, er forholdene noe av det nærmeste vi kommer forholdene på Mars her på vår planet.

På grunn av det tøffe klimaet, har man trodd at liv ikke kan overleve her over tid. Det viser seg å være riv ruskende galt.

Atacamaørkenen. Foto: Dirk Schulze-Makuch

Nå har nemlig et forskerteam funnet bevis på et aktivt mikrobielt miljø som lever i den knusktørre jorda. Funnet demonstrerer at det kan finnes liv på Mars også, skriver forskerne i en pressemelding.

For å oppdage mikroorganismene, hadde forskerne en solid dose flaks.

Overflaten på Mars. Foto: NASA

I 2015 tok Dirk Schulze-Makuch og kolleger turen til ørkenen, for å forske på liv under ekstreme forhold. Da han kom dit skjedde noe som ikke har skjedd de siste 40 årene. Det regnet. Faktisk begynte det å hølje ned.

Det gjorde at Schulze-Makuch kunne studere hva som skjer når et så tørt sted blir tilført vann. De mest fuktige stedene av ørkenen slo ut i full blomst, mens de tørreste områdene forble livløse … nesten. Forskerteamet fant mikrober som trivdes svært godt i jorda som ikke hadde sett vann på en mannsalder. Da forskerne kom tilbake året etter, og tilbake igjen året etter der igjen, levde mikrobene fortsatt.

Den ferske studien tyder på at mikrobene kan overleve i jorda, på tross av at det knapt er noe vann der i det hele tatt. Det er positive nyheter om man ønsker å finne liv på Mars også. Den røde planeten hadde tidligere rikelige mengder med flytende vann. Bakterier kan derfor ha oppstått, og mens vannet tørket ut, kan de ha overlevd under overflaten.

– Det må ikke være fuktighet hele tiden for at liv kan overleve. Vi mener at forholdene er like på Mars, men litt mer ekstreme, sier Schulze-Makuch til The Atlantic.

Toppbilde: Diego Delso (CC BY-SA 4.0)

 

National Geographic