Kim Jong-un har en djerv, liten plan om å bygge opp Nord-Korea til en supermakt innenfor idrett.

Nord-Koreas leder er besatt av sport og har investert massivt i sportsfasiliteter siden han tok over makten i landet i 2011. I det lutfattige landet, har han brukt store formuer på stadioner, taekwondo-saler og skianlegg.

Ett av disse ligger dypt inne i den nordkoreanske landsbygda. Her er det satt opp et luksuriøst skianlegg, der patriotisk musikk spilles for de få besøkende i bakken.

Det er også her nord- og sørkoreanske utøvere trente sammen før OL. Initiativet kom etter invitasjon av Kim Jong-un selv.

Se den rykende ferske dokumentaren om Nord-Koreas idrettssatsing og de olympiske leker onsdag 21. februar klokka 22.00 på National Geographic.

Foto: Skjermdump, Inside North Korea Dangerous Games (premiere på National Geographic onsdag 21. februar, klokka 22.00)

Idrett og propaganda

– Sport er et effektivt propagandaverktøy, sier forfatter og sportskommentator Jeremy Schaap.

Gjennom historien har autoritære regimer brukt de olympiske leker til å vise seg frem fra sin beste side. Under OL i Berlin i 1936 ville Adolf Hitler presentere et nytt Tyskland til verden.

– Han ville vise frem den nye tyske mannen og den nye tyske kvinnen: sterk, vital og ren, sier Schaap.

I et åpent brev til sine atleter har Kim Jong-un skrevet at den beste måten å vise seg som en nasjonal helt og patriot, er å ta olympisk gull.

OL-utøverne er en del av en privilegert gruppe nordkoreanere som får lov til å reise ut av landet. Men de blir nøye overvåket. Nord-Korea har bare 22 utøver i årets OL, men støtteapparatet rundt er massivt.

Regimet frykter avhoppere og dersom en utøver stikker av kan det få alvorlige følger for hans eller hennes familie. Tre generasjoner kan bli straffet med døden eller politisk fengsel, forteller tidligere CIA-analytiker Sue Mi Terri.

Internasjonal spenning

Bak de olympiske lekene er det en voldsom internasjonal spenning. Militærøvelser, prøveoppskytinger og eksplosiv retorikk har preget de siste månedene.

Kim Jong-un og USAs president Donald Trump har over tid hamret løs på hverandre i taler, og for Trumps del: sosiale medier.

– Vi må ta hensyn til de to usikre kortene, som er landenes ledere. Jeg vil si at vår leder på noen måter er mer uforutsigbar enn deres, sier Sue Mi Terri.

Derfor bekymrer verden seg for Nord-Koreas hydrogenbombe

 

National Geographic