Det finnes like mange meninger om Fidel Castro som det finnes folk med Che Guevara T-skjorter.

Noen mener at Cubas tidligere enehersker var en grusom diktator på lik linje med andre tyranner. Andre mener han var en folkehelt ettersom han både røkte sigar, var kritisk til USA og kjente den berømte T-skjorte-stjernen Che Guevara personlig.

Uansett hvilket syn du har er det vanskelig å komme unna at Castro i det minste har hatt en stor tilstedeværelse i folks bevissthet.

I alle tilfeller er han dau, og vi kan bruke dagen til å oppsummere noen av de fascinerende Castro-faktaene som avisene The Independent og UsNews har rasket sammen:

Fidel Castro i 1971AP Photo)

Castro i 1971. Foto: «Fidel Castro: The Lost Files» / Fox / AP Photo

Vil du lære mer, kan du se dokumentaren «Fidel Castro: The Lost Tapes» i kveld på National Geographic, klokka 21.00.

 

CASTROS REKORD-KU

Yup, du leste riktig. Som en del av Cubas propaganda-apparat skulle Cubas kuer bli best i verden. Det klarte de også, med Castros kjæle-ku kalt «Hvite Jur», som havnet i Guinness rekord-bok etter angivelig å ha melket hele 110 liter i løpet av én dag.

 

ROTA DET TIL I FENGSEL

Mens Castro satt fengslet under Batista-regimet var han gift med rikmannsdatteren Mirta Diaz Balart, men hadde også en affære med sosietetskvinnen Natalia Revuelta. Castro skrev ømme kjærlighetsbrev til dem begge to, men klarte på mystisk vis å putte feil brev i feil konvolutt, slik at kona fikk brevet til elskerinnen.

 

Fidel Castro satt i over 45 år ved makten. Foto: «Fidel Castro: The Lost Files»/FOX/Roberto Salas

Fidel Castro satt i over 45 år ved makten. Foto: «Fidel Castro: The Lost Files»/FOX/Roberto Salas

 

MASSE UNGER

Castro hadde hele åtte barn. Ett av dem er Alina Fernandez, som i 1993 måtte rømme fra Cuba forkledd som en turist, og som siden er blitt en sterk kritiker av Castro-regimet. Alle Castros åtte barn har navn som begynner på A.

 

LENGSTE TALE

Castro har flere notiser i Guinness Rekordbok: Han har også holdt verdens lengste tale. Hvor lang spør du? Under et besøk i FN i 1960 talte Castro i 4 timer og 29 minutter. Det er imidlertid lite i forhold til talen han holdt på kommunistenes partikongress i Havana i 1986 — der talte han i 7 timer og 10 minutter.

 

Castro er kjent for sine lange taler. Foto: «Fidel Castro: The Lost Files» / Fox / Roberto Salas

Castro er kjent for sine lange taler. Foto: «Fidel Castro: The Lost Files»/ FOX/Roberto Salas

 

SEIG

Til tross for en drøss attentatforsøk, invasjonsforsøk og flere årtier med økonomiske sanksjoner, endte Castro opp med å sitte like lenge i sjefsstolen som ti amerikanske presidenter til sammen. Nest etter Kongen av Thailand og Dronningen av England er han den lengstsittende statslederen i historien.

 

NESTEN UDØDELIG

Men bare nesten. Castro har hevdet at han har blitt utsatt for til sammen 634 attentatforsøk, flere av dem fra amerikanske CIA. Attentatforsøkene skal blant annet ha bestått av forgiftede våtdrakter, giftige sigarer, eksploderende snegler, og giftig pulver som skulle få skjegget hans til å falle av.

 

BELEST SKJEGGEMANN

Favorittboken hans var angivelig Ernest Hemmingways «Klokkene ringer for deg». Castro hevdet at han hadde skjegg av praktiske årsaker, ettersom han hadde regnet ut at en mann som bruker 15 minutter hver dag på barbering, kan spare 5000 minutter i året på å ha skjegg.

Her er han i 1958. Foto: «Fidel Castro: The Lost Files» / Fox / Yale University / Andrew St. George

Her er han i 1958. Foto: «Fidel Castro: The Lost Files»/FOX/Yale University/Andrew St. George

Interessert i mer kunnskap om Castro? I kveld klokka 21.00 kan du se dokumentaren «Fidel Castro: The Lost Tapes» på National Geographic.

 

National Geographic