De av dere som har fulgt med i timen (også gjennom de sløve/alkoholiserte sommermånedene) har kunnet lese stadig nye meritter fra romteleskopet Kepler.

Den lille farkosten i verdensrommet har oppdaget et imponerende antall eksoplaneter, og totalen begynner å nærme seg 4000.

Blant disse er det ifølge Universe Today 216 slike eksoplaneter som befinner seg i den såkalte «Goldilocks-sonen», et lite område ikke for nærme, og samtidig ikke for langt unna sin lokale stjerne, slik at mulighetene for «normale temperaturer» og flytende vann er tilstede.

Dette er selvfølgelig godt stoff for astronomi-entusiaster, men nå kan det se ut til at de opplyste delene av menneskeheten kan forberede seg på et aldri så lite vitenskapelig jordskjelv:

Ifølge det tyske kvalitetsmagasinet Der Spiegel driver forskere og astronomer i disse dager og forbereder seg på å avsløre nyheten om at det er funnet en planet som kretser rundt vår aller nærmeste stjerne, Proxima Centauri.

Altså, den nærmeste stjernen som ikke er vår egen sol, da.

En av grunnene til at dette er SVÆRT SPENNENDE er rett og slett avstanden.

Når man skriver eller leser om universet kan man lett bli «blind» for de enorme tallene, mengdene, massene og avstandene man opererer med.

Utsagn av typen «den aktuelle galaksen ligger tre milliarder lysår fra jorden…» blir dagligdags.

Derfor er det ekstra spesielt å lese om en potensielt banebrytende oppdagelse rundt en stjerne som befinner seg «kun» fire lysår fra jorden.

Eller 4,2 for å være mer nøyaktig.

Til sammenligning regner man med at vår egen galakse, Melkeveien, er rundt 100 000 lysår i diameter.

Antakelig kommer Proxima Centauri til å bli mye omtalt i tiden fremover, så det kan lønne seg å lese seg opp på noen kjappe facts:

Stjernen er en såkalt «rød dverg» og er relativt liten med en kjølig kjerne. Overflatetemperaturen er regnet til å være rundt 2670 grader Kelvin.

Stjernen er omtrent en syvendedel så stor som solen og ble oppdaget for 101 år siden av astronomen Robert Innes i Sør-Afrika.

Slik ser den ut fra romteleskopet Hubble:

New shot of Proxima Centauri, our nearest neighbour.jpg

Proxima Centauri ligger i stjernebildet Kentauren og kretser rundt hovedstjernen Alfa Centauri med en omløpstid på rundt en million år.

Saken i Der Spiegel bygger på anonyme kilder, og hevder at oppdagelsen er gjort av ESO ved hjelp av La Silla-observatoriet i Chile.

Selv har vi ingen kilder inne i ESO-systemet, men håper at en pressemelding (helst med spennende innhold og masse bilder) er rett rundt hjørnet.

Via Phys.org/Universe Today

Toppbilde: ESO

National Geographic