Mange av de samme vitenskapsgeniene som bringer menneskehetens forståelse og innsikt et skritt videre, er og har vært ivrige på å pønske ut– og løse gåter. En blir ingen toppidrettsutøver uten trim, og på samme måte støtter vi her på Natgeobloggen helhjertet det å utfordre intellektet.

Her har vi tre nøtter du kan bryne deg på, og utfordre venner og familie med. Hvorav én skal være laget av Einstein selv.

 

Gåte 1: Hvilken vei skal du gå?

Vi kan varme opp med en klassiker, som finnes i en rekke versjoner. På engelsk er det kjent som en Knights and Knaves-gåte.

Charles E. Gordon Frazer

Charles E. Gordon Frazer

Som en utforsker som har gått deg vill i jungelen kommer du til et veiskille. I én retning vil du komme til en landsby full av kannibaler som spiser deg opp. I den andre retningen kommer du til en landsby der de innfødte bare er snille og greie og viser deg veien ut. Det er hit du må komme deg for å overleve.

Ved veiskillet møter du to personer, som blokkerer hver sin vei. Én er kannibal, den andre en fredelig innfødt – men du kan ikke se forskjell på dem. Du vet fra før at kannibalene alltid lyver, og at de innfødte alltid snakker sant. De lar deg stille ett ja/nei-spørsmål.

Hva må du spørre om for å finne veien til den «snille» landsbyen?

Svaret finner du nederst.

 

Gåte 2: Hvilken lysbryter?

– Er du smartere enn Jo Nesbø?

Det spurte gåte-eksperten Alex Bellos i sin ukentlige spalte i The Guardian i sommer. Av alle han hadde servert denne nøtten til gjennom årene, var Nesbø den første som klarte den. Hva med deg?

I kjelleren av et hus er det tre identiske lysbrytere. Én av dem styrer lampen på loftet, men du vet ikke hvilken.

Du kan skru av og på bryterne så mye du vil, men fra der du står, kan du ikke se om lyset blir skrudd på eller ikke. Du kan gå én tur opp på loftet, men da kan du ikke gå ned igjen. Hvordan finner du riktig bryter?


NB: Se nederst for et hint, dersom du sliter med denne. Under finner du også svaret.

 

Gåte 3: Hvem eier fisken?

En kjent gåte, og den vanskeligste av de tre, gjør en seiersrunde rundt på nettet fra tid til annen. Etter sigende er det Albert Einstein som har laget den, og han var som kjent ikke direkte dum.

Visstnok mente han at kun 1 av 50 er smarte nok til å knekke den!

Se for deg følgende situasjon: Det er fem hus i fem ulike farger. Ingen av eierne kommer fra samme land. Hver av dem har en foretrukken drikkevare, røyker hvert sitt merke sigarer, og har et kjæledyr. Men ingen av dem røyker eller drikker det samme, og ingen har det samme kjæledyret. Da er spørsmålet: hvem av dem eier en fisk?

Du får 15 ledetråder:

1. Briten bor i det røde huset.
2. Svensken har hunder som kjæledyr.
3. Dansken drikker te.
4. Det grønne huset er like til venstre for det hvite huset.
5. Det grønne husets eier drikker kaffe.
6. Eieren som røyker Pall Mall aler opp fugler.
7. Eieren av det gule huset røyker Dunhill.
8. Eieren av huset i midten drikker melk.
9. Nordmannen bor i det første huset.
10. Eieren som røyker Blends bor ved siden av den som har katter.
11. Eieren som har en hest, bor ved siden av den som røyker Dunhill.
12. Eieren som røyker Bluemasters drikker øl.
13. Tyskeren røyker Prince.
14. Nordmannen bor ved siden av det blå huset.
15. Eieren som røyker Blends bor ved siden av den som drikker vann.

Lykke til!

annonse
native

Før vi avslører fasiten, har vi et par hint til oppgave 2.

  • Om du er i denne situasjonen vil du ikke kunne løse det med ren logikk. Det er like mye et fysikk-problem som det er et matte-problem.
  • Tenk på hva som skjer når du skrur på en lyspære.

Og her er er svarene …

 

Gåte 1: Hvilken vei skal du gå?

Det er flere måter å formulere riktig spørsmål på. Men logikken er som dette: Du går frem til den ene og spør, «Ville du svart ‘ja’ dersom jeg spurte om denne veien leder til den fredelige landsbyen?». Hvis han svarer ja, så er dette virkelig riktig vei. Svarer han nei, velger du den andre.

Egentlig er det ganske lett å se hvorfor det blir sånn. Hvis kannibalen står ved den riktige veien og du spurte, «Er det denne veien som leder til den fredelige landsbyen», ville han svart nei. Men når du spør som i eksempelet over, må han også lyve om hva han hadde svart! Altså blir svaret det samme uansett hvem du spør. «Minus» pluss «minus» er «pluss», som du kanskje husker fra mattetimen.

 

Gåte 2: Hvilken lysbryter?

Skru på to av lysbryterne, og vent i ti minutter. Så slår du av den ene igjen, slik at bare én bryter er på. (For eksempel skrur du på A og B, og skrur av A igjen etter ti minutter. C har hele tiden vært slått av). Umiddelbart går du nå opp på loftet. Siden kun bryter B er på, vet du at det er denne dersom lampen lyser. Om den er mørk, går du bort og kjenner på pæren. Er den varm? Da har den akkurat vært på, altså er det A! Er den kald, har den ikke vært på, altså er det C.

 

Gåte 3: Hvem eier fisken?

Det er tyskeren.

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.