Verden er full av deilige nerds, og vi har ekstremt mye å takke dem for.

Internett, L.A.S.E.R, berg-og-dalbaner, medisiner, fantastiske spill og gøyale memes — bak de fleste moderne gleder står en (eller flere) høyt kvalifiserte mennesker som har lagt inn et umenneskelig antall arbeidstimer for å gjøre hverdagen din litt mer levelig.

pizza i love pizza pepperoni pizza happy excited

Nå er de i gang igjen, og denne gangen er det den vel tusen år gamle napolitanske middagsretten pizza som skal oppgraderes.

Oppskrift og ingredienser skal vi ikke gå nærmere inn på her, for det er selve pizzakuttingen og ikke smaken forskerne nå har tatt for seg.

Matematikere har lagt grunnlaget for store deler av den teknologiske utviklingen, men har er det altså måten du kutter pizza på som skal til pers.

pizza food cheese pepperoni

For hva er egentlig den beste måten skjære opp en pizza på?

Tro det eller ei, men helt siden 60-tallet har matematiskere strevd med å finne den perfekte pizza-cuten. Matematikeren L. J. Upton lanserte sitt såkalte «Pizza Theorem» i 1968.

Matematisk sett er dette et forsøk på å finne en måte å dele et sirkelformet objekt (også kjent som pizza) inn i forskjellige segmenter.

Matematisk korrekt inndeling av pizza, ifølge forskerne Joel Haddley og Stephen Worsley

Nå har matematikere Joel Haddley og Stephen Worsley fra Liverpool funnet frem til enda mer avanserte og kompliserte å dele pizzaen på, og fremdeles sørge for at hver bit er like stor.

– Jeg aner ikke om dette kan brukes til noe annet enn pizza-kutting, men resultatene er matematisk interessante, og man får jo noen fine bilder i tillegg, sier matematikeren Jacob Aron til New Scientist.

I tillegg til at flateinnholdet på hver pizzabit skal være like stor, skal bitene også har samme form.

Modellen tar ikke hensyn til fordelingen av ost og fyll på toppen, og kommer derfor til å være helt hjelpeløs neste gang du står der og fikler med pizzahjulet.

pizza hamster eating

 Via Phys.org og New Scientist

National Geographic