Kinesiske forskere har paret to likekjønnede mus og fått friske barn.

Hele 29 mus med to mødre er blitt født. Alle var «normale, levde til de ble vokse og fikk barn selv», skriver forskerne i den ferske studien som er publisert i tidsskriftet Stem Cell. Forskerne medgir samtidig at noen av disse «viste noen defekter».

Hvordan kan et pattedyr ha to biologiske mødre og ingen biologisk far?

Svaret er genredigering, en ny teknologi som gjør det mulig å «klippe og lime» i DNA-sekvenser og slik gjøre målrettede endringer i DNA-et til alle levende organismer.

Genredigering er også blitt brukt til å kurere sykdom blant mennesker (her kan du se en video av hvordan det ser ut når DNA redigeres).

I tillegg til genredigering, brukte forskerne stamceller for å avle frem ungene.

Det ble også forsøkt å avle mus med gener fra to fedre, men alle disse døde innen noen få dager av fødselen.

En mor med sine to unger. Foto: Leyun Wang

– Forskningen viser oss hva som er mulig, sier Wei Li, som deltok på studien, i en pressemelding.

Et av spørsmålene forskerne prøver å få svar på, er hvorfor noen reptiler, fisker og amfibier kan reprodusere seg uten paring med to kjønn, mens andre ikke kan gjøre det samme.

Toppbilde: Leyun Wang

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.