NASA melder at romsonden deres ganske snart vil vinke adjø til det gode, gamle solsystemet vårt.

Det er ikke gjort på en søndagstur å nå interstellart rom. Voyager 2 er nå nesten 18 milliarder kilometer unna jorda. For å sette det i perspektiv: Det er 120 ganger avstanden fra jorda til sola, skriver NASA i en pressemelding.

Romsonden er noe nært et teknologisk underverk. På tross av den nær uforståelige avstanden, fortsetter den å rapportere tilbake til jorda.

– Vi ser en endring i miljøet rundt Voyager 2, det er ingen tvil om det, sier Ed Stone, som er forsker på Voyager-prosjektet. – Vi kommer til å lære mye i de kommende månendene, men vi vet fortsatt ikke når vi når heliopausen. Vi er ikke der ennå.

Romsonden ble skutt opp allerede tilbake i 1977 og har rukket å bli en rutinert romfarer med en fartstid på hele 41 år. Den befinner seg fortatt i heliosfæren, men har den siste tiden opplevd en fem prosent økning i kosmisk stråling.

Voyager 2 blir dermed den andre menneskelagde gjenstanden fra jorda til å forlate solsystemet. Den første var Voyager 1 i 2012 (begge romsondene ble skutt opp i 1977, og det var faktisk Voyager 2 som ble skutt opp først den 20. august, to uker før eneren). Eneren registrerte de samme nivåene av kosmiske stråler tre måneder før den hadde passert heliopausen og befant seg i det store intet.

Voyager 1 og Voyager 2. Foto: NASA

Det er ikke det store fartøyet som tøffer rundt i universet. Med en vekt på et knapt tonn, veier trolig Voyager 2 mindre enn bilen din. Den er også kjent som romsonden som tok de første detaljerte bildene av Uranus og Neptun.

Bildet av Uranus ble tatt i 1986. Foto: Voyager 2 / NASA

Bilde av Neptun tatt i 1989. Foto: Voyager 2 / NASA

Heliopausen, som Voyager 2 snart skal passere, er et belte som ligger helt på enden av solsystemet. Her stopper solvinden opp, fordi «solvindens styrke ikke lengre er kraftig nok til å skyve tilbake vinden fra de omkringliggende stjernene», ifølge Wikipedia.

Da gjenstår det bare å si: God reise og lykke til!

Voyager 2. Foto: NASA

Foto: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.