Det tok forskerne 20 år, men nå vet vi hva som var i magen til ismannen.

Ötzi ble funnet av turgåere allerede i 1991, høyt oppe i Alpene ved grensen mellom Italia og Østerrike. Det enestående med mannen, er hvor godt han er preservert.

Det gjør at vi i dag vet mye om den 45 år gamle mannen. Han ble drept av en pil som traff ham i ryggen. Kroppen hans var dekket av tatoveringer og flere ikke-dødelige skader, blant annet et dypt kutt i høyre hånd som han fikk noen timer før han døde.

Han hadde også en rekke redskaper med seg.

Ismannens redskaper. A) dolk B) skraper C) boreredskap. Illustrasjon: U. Wierer et al., 2018/PLoS One

Takket være en fersk studie, vet vi nå enda mer. Forskere har nemlig fått analysert magesekken hans. Den har tidligere vært vanskelig å finne, da denne hadde flyttet seg helt opp under ribbeinene hans.

– Magesekken er uvanlig godt bevart sammenlignet med tidligere undersøkte innvoller og tarmer, sier Frank Maixner, førsteforfatter av den nye studien i Current Biology, i en pressemelding.

Ismannens siste måltid hadde en påfallende høy andel fett i seg, kanskje opp til 46 prosent. Han hadde spist kjøtt av alpesteinbukk og hjort, enten rått eller tørket.

– Det kalde klimaet er særlig vanskelig for menneskets fysiologi og krever optimal tilførsel av næringsstoffer for å unngå sult og energitap. Ismannen ser ut til å ha vært fullt klar over at fett representerer en utmerket energikilde, sier Albert Zink, som også bidro til studien.

Magesekken inneholdt også korn, samt den giftige bregnearten einstape. Forskerne tror Ötzi har fått i seg giften enten som medisin eller at han har brukt bregnene til å pakke inn maten sin med.

Et ganske heavy måltid med andre ord. Det reflekterer ikke nødvendigvis Ötzis dagligdagse diett, understreker forskerne til Gizmodo, som tror han også spiste betydelige mengder frukt.

Toppbilde: SOUTH TYROL ARCHAEOLOGY MUSEUM, EURAC/M.SAMADELLI

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.