Vi visste kanskje allerede at vasking er kjipt. Men hvor forferdelig det egentlig er, vil nok overraske de fleste. Å vaske hjemme kan utgjøre en betydelig risiko for helsen din, ifølge en fersk studie fra Universitetet i Bergen.

Verst går det utover profesjonelle renholdsarbeidere. Renhold viser seg nemlig å være en høyrisikojobb. Jobben reduserer lungekapasiteten din like mye som å røyke 20 sigaretter om dagen.

– Studien viser at de som har jobbet i rengjøringsbransjen i 20 år, har like svekket lungekapasitet som personer som har røykt 20 sigaretter om dagen i samme periode, sier stipendiat Øistein Svanes i en pressemelding.

Han mener selv at funnet kanskje ikke burde være så overraskende, og peker på alle de kjemiske partiklene man puster inn under rengjøringen. Og om det ikke var nok, viser studien at renholdsarbeidere har 40 prosent større risiko for å utvikle astma enn andre.

Den omfattende studien har fulgt 6000 renholdsoperatører i over 20 år, basert på den europeiske lungehelseundersøkelsen ECRHS, og er publisert i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Lungekapasiteten reduseres betydelig av vaskingen. Sammenlignet med kvinner som ikke vasker:

  • Minker mengden luft man klarer å puste ut på ett sekund (FEV1) med 3.6 milliliter (ml) per år for kvinner som vasker hjemme, og 3.9 ml for kvinnelige renholdsarbeidere.
  • Minker mengden luft man klarer å puste ut totalt (FVC) med 4.3 ml per år for kvinner som vasker hjemme, og 7.1 ml per år for kvinnelige renholdsarbeidere.

Det er særlig rengjøringsmidler på sprayflaske som er uheldige, påpeker professor Cecile Svanes.

– De små partiklene fra sprayflaskene kan henge igjen i luften i timesvis etter man har vasket. Dermed kan man puste inn disse i lang tid etterpå. De små partiklene kan havne langt ned i lungene, noe som kan skape betennelse og fremme aldring av lungene.

– Jeg vil anbefale å bruke såpe og vann i bøtte når man vasker. Men i det hele tatt trenger man ikke så mye kjemiske stoffer når man vasker, noe som mikrofiberklutene har vist, sier professoren.

Toppbilde: Adam Jones adamjones.freeservers.com (via Wiki Commons, CC BY-SA 3.0)

 

National Geographic