Den sørafrikanske milliardæren Elon Musk sover sikkert litt urolig i natt. Etter årevis med uforutsette problemer og frustrerende forsinkelser, skriver Musks private romselskap SpaceX historie denne uken.

Tirsdag klokken 19.30 (norsk tid) skytes nemlig den mye omtalte – og verdens kraftigste – romrakett Falcon Heavy opp i verdensrommet (se oppskytingen direkte på selskapets nettsider).

Det er mye som står på spill: prestisje, fremskritt og milliarder av kroner. Blir morgendagen ett skritt tilbake, eller to skritt frem?

Musk er selv veldig usikker. Han har så langt forsøkt å helle kaldt vann i blodet på følgerne sine.

– Det er mye som kan gå galt, understreket Musk på en konferanse i juli.

– Den vil med stor sannsynlighet ikke klare å komme seg opp i bane rundt jorda. Jeg håper den kommer seg langt nok unna oppskytingsrampen, slik at raketten ikke skader den. For å være ærlig, ville jeg anse selv det som en seier.

Foto: Elon Musk (via Twitter)

Dermed er det trolig ikke uten nerver Musk legger seg i natt. Dersom oppskytingen blir en suksess, kan raketten vise seg å bli ekstremt lukrativ for SpaceX. På grunn av Falcon Heavys enorme kraft vil den være svært effektiv i å transportere satellitter opp i bane rundt jorden. I det markedet ligger det mye penger.

Og det er ikke småtterier den kan fylles opp med. Raketten vil kunne transportere 68 tonn last til lav jordbane, 17 tonn til Mars og 3.5 tonn til Pluto.

På jomfruferden vil den derimot være lastet med Tesla-eierens røde og blankpolerte Tesla Roadster.

Musk la ut dette bildet i morges av Teslaen (sjekk sjåføren!):

Et innlegg delt av Elon Musk (@elonmusk)

Musk har annonsert at bilen skal spille David Bowies hit Space Oddity mens den i går i bane rundt Mars.

Slik så det ut da SpaceX kjørte en statisk test av raketten for knappe to uker siden:

Dersom raketten ikke sprenges i tusen biter under oppskytingen, kan det meste av Falcon Heavy brukes på nytt. Raketten består av tre Falcon 9-raketter som er koblet sammen, og disse skal etter planen landet tilbake på jorden for gjenbruk etter endt oppdrag.

Deler av raketten har allerede deltatt i tidligere oppdrag, noe som senker kostnadene for rakettbygging betraktelig.

Et oppdrag med Falcon Heavy koster nesten 700 millioner kroner. Likevel er det vesentlig mindre enn kostnadene til andre sammenlignbare raketter, skriver The Verge.

Toppbilde: SpaceX

National Geographic