Alle har opplevd det. Smerten som følger etter at et ark er dratt raskt over fingeren. Bare tanken kan få det til å gå kaldt nedover ryggen.

Det er ikke bare noe du innbiller deg. På tross av at det jo stort sett bare snakk om et lite, ufarlig kutt skapt, er det en kjensgjerning at papirkutt gjør sabla vondt. Men hvorfor?

Det viser seg at det er tre hovedgrunner til dette, som alle bidrar til den intense smerten.

1) Hovedgrunnen er at fingertuppene er mer følsomme enn mange andre kroppsdeler. De har nemlig et høyt nivå av nociseptorer som aktiveres av skade på huden. Det er disse som skriker død og smerte (eller bare sender informasjon) til hjernen din om skader på kroppens overflate.

2) Men ikke nok med det. Papirkutt er også vondere enn et tilsvarende kutt med kniv. Et papir skjærer nemlig dårligere enn et vanlig knivblad. Det gjør at såret blir mer hakkete og flere av smertesensorene blir aktivert.

3) Dessuten er papirkutt ofte overfladiske. Papiret kutter gjennom nervene dine, men det kan ta en god stund før du begynner å blø. Slik blir såret ditt mer utsatt for luft og andre ting som kan irritere nervene (papir inneholder også flere kjemikalier), noe som fører til at smerten dine varer enda lengre.

Kanskje er ikke digitalisering og det papirløse samfunnet så dumt likevel?

Kilder: BBC, Scientific American

 

 

National Geographic