Ny forskning viser at man sannsynligvis lever lenger om man eier en hund, og ekstra lenge hvis du ikke har en blandingsrase.

Forskeren Tove Fall ved Universitetet i Uppsala i Sverige gjennomførte nylig en svært omfattende undersøkelse for å finne ut mer om helsefordelene ved å eie hund.

Hun og teamet hennes samlet data over hele 3.4 millioner svensker mellom 40 og 80 år.

Det ble også gjort en rekke forbehold for å sikre at helseeffekten ble målt så nøyaktig som mulig. For eksempel ble det bare tatt med personer mellom 40 og 80 år fordi mennesker under 40 som regel ikke har så mye problemer med hjerte- og karsykdommer, og mennesker over 80 ikke like ofte har hele ansvaret for en hund som de under.

En hund. Foto: Pexels.com

Etter å ha kontrollert for andre ting som BMI, fysisk aktivitet og røyking var resultatene klare.

Å ha en hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra.

Har man hund og bor med andre mennesker har man ifølge undersøkelsen 11% mindre sjanse for å dø, og 15% mindre sjanse for å dø av hjerteykdommer enn mennesker som bor med andre uten hund.

Bor man alene er helsegevinstene imidlertid enda større. Bor man alene med en hund har man hele 33% mindre sjanse for å dø og 36% mindre sjanse for å dø av hjertesykdommer enn de som bor alene uten hund!

Bor man alene med en hund har man også 8% mindre sjanse for å få en hjerte- og karsykdom sammenlignet med de som bor alene uten hund. Denne effekten så man ikke i det hele tatt hos mennesker som bor med andre.

Sannsynligvis er det all mosjonen man får av å lufte hunden som er det avgjørende.

Og her er det faktisk forskjeller på hunder.

Undersøkelsen viste nemlig at helseeffektene ikke var like tydelige om man eide blandingsraser. Dette kan ifølge Fall være fordi mange renrasede hunder som terrier og retrievere trenger mer mosjon. En annen helsefordel kan man ifølge Tonic og IFLS få fordi hunder gjør deg litt mer sosial. En undersøkelse fra 2015 viste for eksempel at det var 61% mer sannsynlig å bli kjent med naboene om man hadde et kjæledyr.

En annen teori kan være at hundene dine overfører bakterier til huden din når de slikker på den, som over lang tid kan være sunt. Om du ikke vil ha en hund kan du kanskje vurdere en katt. En annen studie viste nemlig at om man har hatt ansvaret for en katt iløpet av livet synker sjansen for å dø av hjerte- og karsykdommer med 26%.

Kanskje er det snart på tide å kunne få en valp eller kattunge på blå resept? Ja takk.

Toppbilde: Pixabay

National Geographic