Sterke strømninger i samfunnet mener alt var bedre før. Andre tider, med andre verdier. Det er nok ikke alltid tilfelle …

I 1863 patenterte den franske kjemikeren Angelo Mariani en medisinsk drikk oppkalt etter seg selv — Vin Tonique Mariani.

Vin Mariani var kort fortalt en helt grei rødvin fra Bordeaux blandet ut med kokablader — du vet, den samme planten som brukes til å utvinne kokain.

Vinen hadde forståelig nok en voldsomt oppkvikkende effekt, og produsenten hevdet selvfølgelig at vinen ville gi folk både bedre helse, mer styrke, energi og økt vitalitet.

Bakgrunnen for dette var at alkoholen i rødvinen fungerte som løsningmiddel for kokainet i kokabladene, og resultatet var en middels deilig rødvin som i tillegg inneholdt rundt 6 milligram kokain per 28 gram vin.

Kokain fikk raskt rykte som helseeliksir, og litt senere begynte amerikanske produsenter å kaste seg på koka-bølgen. Som et resultat av dette måtte Angelo Mariani oppjustere kokaininnholdet på eksportflaskene sine til å inneholde 7,2 mg kokain per 28 gram væske.

Dette satte nok ekstra fart på sakene, og Vin Mariani ble tatt imot og hyllet blant de mest fornemme i hele verden. Den britiske dronning Victoria var stor fan, og det samme var både pave Leo XIII og pave Saint Pius X.

Pave Leo utstedte til og med en egen plakett, eller medalje, til Vin Mariani, og dukket også opp på reklameplakater som anbefalte den kokainholdige vinen.

Ifølge kardinal Rampolla ville paven takke Mariani på denne måten:

Og pavens medalje gikk til samme mann, for hans herlige drink:

I tillegg sverget 8500 leger på at blandingen av vin og kokain var det beste for pasienter som led av alt fra depresjon til blodtap og malaria.

Kjente personligheter som Sarah Bernhardt deltok i reklamekampanjer og skrev: «Et par dråper gir meg nytt liv».

Og kjente forfattere som Jules Verne, piloter og vitenskapsfolk som Thomas Edison stilte også opp for å gi honnør til den liflige blandingen av kokain og vin.

Russiske Tsarer og angivelig også den norske kongen og dronningen (ingen navn nevnt …) skulle ha vært svært begeistret for blandingen.

Tidlig på 1900-tallet oppstod derimot en (sunn) skepsis mot legemidler basert på kokain og Bordeaux, og strengere regler ble innført i USA.

I mellomtiden hadde imidlertid flere produsenter hevet seg på kokain-bølgen, blant annet en amerikaner ved navn John Stith Pemberton. Hans «French Wine Cola» var basert på vin, kolanøtter og kokablader og gjorde stor suksess. På et tidspunkt solgte Pemberton 720 flasker om dagen.

Da kokain ikke lenger var mulig å omsette «normalt», hev Pemberton seg rundt og lagde en ny drikk basert på kolanøtten — en drikk som i dag er kjent under merkevarenavnet Coca-Cola.

Ikke alt var bedre før.

Via: Thenonist.com

Bilder: Wikipedia, Thenonist.com

National Geographic