En av de kuleste — men samtidig absolutt mest irriterende — tingene med sorte hull er at det ikke finnes noen bilder av dem.

Dette skriver nettstedet IFLscience, og minner oss samtidig på at det eneste håndfaste beviset vi har for at sorte hull i det hele tatt eksisterer fikk vi først i fjor, da oppdagelsen av gravitasjonsbølger ble offentlig kjent.

Sorte hull fortsetter å fascinere, til tross for at det ikke finnes noen bilder av dem. For i praksis skal det egentlig ikke være mulig å fotografere «noe» som ikke sender ut eller reflekterer lys.

Eller?

Nå er astronomer i full gang med forberedelsene til å ta det første «bildet» av et sort hull, nærmere bestemt Sagittarius A* — Kjempen som skjuler seg i sentrum av vår egen galakse.

Måten forskerne skal gjøre dette på er mildt sagt imponerende, og det er forskningsinitiativet Event Horizon Telescope (EHT) som står bak planene.

EHT er et internasjonalt samarbeidsprosjekt sm vil benytte seg av ni forskjellige radioteleskoper i en teknikk som kalles interferometri.

Med denne teknikken skaper man et slags virtuelt teleskop med mye større rekkevidde enn hva de enkelte teleskopene kan skilte med.

Sammen med forskere fra MIT vil EHT sy sammen det som finnes av bilder og andre data ved hjelp av en algoritme som kalles CHIRP (Continuous High-resolution Image Reconstruction using Patch priors).

Supermassive black hole Sagittarius A*  is located in the middle of the Milky Way galaxy.

NASAs bilde av det supermassive sorte hullet Sagittarius A*

Det ferdige resultatet, en slags supermosaikk av bilder, vil antakelig gi oss et klart og tydelig bilde av et sort hull «in action».

Prosjektet er nå i startfasen, og forskerne regner med å ha de første bildene av Sagittarius A* en gang i løpet av 2017.

Via IFLScience

Toppbilde NASA/Wikimedia Commons 

Via IFLscience

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.