Det er rart å tenke på, men om et par timer fra nå (sett at du leser dette på nyttårsaften …) kommer de aller fleste i Norge til å befinne seg i umiddelbar nærhet til en beruset person (hannkjønn i alder 15-45) utstyrt med fargerike eksplosiver og slips med saus på.

Normalt ville man flykte for livet om man traff en slik person, men akkurat denne kvelden er det liksom innafor å omgås bevæpna fylliker.

Alt for å feire siste kvelden i nok en utgave av den gregorianske kalender.

fail avengers captain america the avengers fireworks

Via Giphy.com

Fyrverkeriets historie er fascinerende lesning. På fagspråket kalles fyrverkeri for pyroteknikk, en kunstform som benytter seg av forskjellige laveksplosiver for å skape lyd, lys, røyk og andre effekter.

Teknikken er kjent fra kinesiske kilder helt tilbake til det syvende århundre, og på 1300-tallet var lignende metoder allerede i bruk i krigføring, men også til seremonielle feiringer.

Kina er fyrverkeriets mor, og Wikipedia-siden om temaet er spekket med kinesiske referanser — bortsett fra én ting: Verdens største fyrverkeri. Hvor tror du det gikk av? Bejing? New York? Paris? Nei… Den lille kommunen Søgne i Norge holder fremdeles Guinness-rekorden for verdens største fyrverkeri, avholdt i forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014.

fireworks

Via Giphy.com

Krutt er den primære ingrediensen i fyrverkeri, og tilhører en gruppe brennbare materialer som har fått navnet laveksplosiver fordi stoffet (kruttet altså) brenner med forholdsvis lav hastighet. Hvis man pakker kruttet tett, for eksempel i en papphylse (eller en gammeldags kanon) kan man øke brennhastigheten og få et ganske kraftig smell.

Det er likevel en stor forskjell på dette og det som kalles høyeksplosiver. I denne kategorien brenner (eller detonerer) stoffet med en hastighet raskere en lydens. Slike høyeksplosive stoffer brukes for eksempel i sprengstoff og til militære formål.

Vi lever i en del av verden som slipper å oppleve høyeksplosiver på nyttårsaften. Ikke alle er så heldige.

Noen andre som også er uheldige kommer vi til å lese om i morgen. «Mistet synet etter lek med raketter» er en klassiker. Vi håper du tar dine forholdsregler og holder god avstand til alt som brenner og smeller i kveld.

I mellomtiden kan du lære av andres feil:

animated fireworks

Via Giphy.com

fireworks

Via Giphy.com

fireworks wasted

Via Giphy.com

fireworks

Via Giphy.com

fireworks

Via Giphy.com

Til slutt: Husk at det finnes dyr som ikke liker høye smell midt på natten. Sørg for at de har et isolert sted å trekke seg tilbake til, og tilbring gjerne litt tid sammen med dyret. 

with dogs celebration july fireworks

Via Giphy.com

 Toppbilde: Skjermdump Giphy

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.