«THE HOUSE 3D PRINTER IS REAL».

Slik åpner gruppen WASP sitt eget presseskriv om den nå ferdigstilte, 12 meter høye 3D-printeren kalt Big Delta. De hevder det er verdens største, og det virker rimelig nok.

Denne skal ikke spytte ut nips og reservedeler. Ånei, den lager hus.

bd2

Foto: WASP

Mer spesifikt, er dette et redskap for å redde verden(!). WASP er nemlig kort for «World’s Advanced Saving Project». Vi kan ikke helt sette fingeren på det, men det er noe med de hårete ambisjonene og det grandiose navnet som gjør at vi ikke blir overrasket over at prosjektet stammer fra Italia.

Samtidig er dette dønn seriøst – og det er bra, og det er viktig. For det er ikke luksusboliger som skal lages her, det er snarere husly for de fattige og trengende i en verden med stadig flere mennesker.

Verdens befolkning vil nemlig nærme seg ti milliarder innen 2050, og veksten skjer nesten utelukkende i utviklingsland. Ifølge WASP, må det snart produseres så mye som 100 000 nye hus hver eneste dag for å holde tritt.

Ideen er å sette opp Big Delta i nærområdet der det trengs, der den kan produsere små hus/hytter med lokale materialer, slik som jord og leire. Den skal bare kreve 100 Watt med strøm, og vil dermed være både billig og bærekraftig (via Engadget, Digital Trends).


Printeren ble innviet sist helg i Italia, der den er laget, under en tredagers samling med konferanser og show.

Hvor stort blir dette egentlig? Vil det fungere? Vi vet ikke – men vi digger de enorme ambisjonene.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.