For noen dager siden, i en galakse langt, langt borte i vårt eget solsystem, skjedde en hendelse som er sjelden på et kosmisk nivå.

Vår hjemlige sol ble formørket to ganger — av både vår egen planet, og månen. Skarpe lesere vil raskt spørre seg «hvordan kan noe slikt skje?».

Svaret er NASAs Solar Dynamics Observatory, eller «SDO».

Natt til 13. september lå SDO-satellitten i sin vante omløpsbane et godt stykke fra jorda.

Banen er utformet slik at satellitten til vanlig har fri sikt mot solen, men to ganger i året vil jordkloden passerer mellom SDO-satellitten og solen. Denne natten skjedde imidlertid noe helt spesielt.

For akkurat idet jordkloden passerer foran solen, kommer også månen og passerer SDO-satellittens utsyn.

NASA kaller hendelsen en dobbel photobomb. I GIFen nedenfor kan du se hvordan det hele gikk til:

artistic representation of the movement of Earth and the moon in SDO's Sept. 13, 2015, "double photobomb"

I videoen ser månen helt skarp og klar ut, mens jorden ser ut til å være «ute av fokus».

Det er ingenting galt med optikken ombord på NASAs satellitt, den merkelige «blur»-effekten skyldes ifølge romfartsorganisasjonens blogg at jordens atmosfære slipper igjennom noe, men ikke alt, lyset fra solen.

native

SDO-satelliten ble skutt ut i verdensrommet i 2010. Siden har den jobbet med oppgaven å kartlegge og finne årsaken til variasjoner på solen, og hvordan disse påvirket livet og teknologien på jorden. SDO vil også samlede data om solens magnetfelt.

SDO image Sept. 13, 2015

Her kan du se hele videoen av jorden og månen som passerer foran SDO-satellitten.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.