Når «The Martian» kommer på kino senere i høst, vil den antakelig være en av de mest vitenskapelig korrekte science fiction-filmene noensinne. Og mye av teknologien finnes allerede i dag — i utviklingslaboratoriene til romfartsorganisasjonen NASA.

«The Martian» er basert på forfatter Andy Weirs bestselgende sci-fi-roman fra i fjor.

Historien tar utgangspunkt i loggen til astronauten Mark Watney, forlatt alene på Mars av sine kolleger som trodde han hadde omkommet under en kraftig støvstorm.

Les også: De melder seg frivillig for å dø på Mars

The Martian Photo Gallery | Martian Gallery17

Watney er imidlertid frisk og rask, men alenetilværelse på Mars byr på massive utfordringer. For å overleve må Mark Watney skaffe seg mat og vann, og det er ingen enkel oppgave på Mars’ golde overflate. Løsningen for Mark er å bli «sjølhulpen» med poteter og annen veggismat.

Les også: De beste bildene fra 40 år med forskning på Mars

The Martian Photo Gallery | Martian Gallery5

Forfatter Andy Weir brukte flere år på å lese seg opp på botanikk og dyrking av planter i verdensrommet.

Da regissør, «Alien»-skaper Ridley Scott kom på banen for å filmatisere boken, tok han like godt direkte kontakt med NASA.

The Martian Photo Gallery | Martian Gallery18

Der ble han godt mottatt.

NASAs sjef for planet-studier, Jim Green, satte av tid i kalenderen for å vise Ridley Scott det siste innen rom-teknologi. Og mye av dette har Scott tatt med seg over i filmens verden. 

Dette er bare noe av NASA-teknologien som er med i filmen.

Plantefarmen

The Martian Photo Gallery | Martian Gallery13

I filmen dyrker Matt Damons rollefigur poteter for å overleve. Ombord på den internasjonale romstasjonen ISS er programmet Veggie i full gang. Veggie er et produksjonssystem for planter, og bruker rødt, blått og grønt lys for å dyrke biologisk material (også kjent som grønnsaker) i små «plastputer» som inneholder jordlignende stoff og næringssalter. Ombord på romstasjonen testet de nylig sin «hjemmedyrkede» romano-salat for første gang.

Habitatet

I filmen forgår mye av handlingen in astronaut Mark Watneys habitat. Oppholdsstedet hans er basert på NASAs HERA, et lukket habitat som astronauter trener i før lange opphold i rommet.

Bilen

Alle amerikanere på romtur må selvfølgelig stille me egen bil. Helst en fet en. NASA jobber i dag med å utvikle et såkalt MMSEV-kjøretøy — forkortelse for Multi-Mission Space Exploration Vehicle. Høres unektelig tøft ut. Formålet med teknologien er å utvikle et kjøretøy som blant annet kan brukes til utforskning av asteroider. Filmversjonen av bilen har seks hjul, det samme som flere av NASA-bilene.

Romdrakten

The Martian Photo Gallery | Martian Gallery3

I filmen bruker Matt Damon mye tid på å vise seg frem i den kuleste romdrakten vi har sett siden Interstellar. Ifølge NASA jobber ingeniørene for tiden med å utvikle en romdrakt til bruk på Mars, og tar høyde for at drakten skal være enkel å bevege seg i.

I utviklingen veier ingeniørene fordeler og ulemper ved å bruke henholdsvis myke tekstiler og harde komposittmaterialer mot hverandre. Den største utfordringen vil bli å finne en måte å unngå at det finkornede støvet som finnes på Mars, kommer seg inn i sprekker og sømmer og ødelegger drakten.

Traileren til herligheten kan du se her:

Alle bilder: 20th Century Fox/NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.