Det finns två saker som författaren, journalisten och Mars-experten Stephen Petranek känner sig 100 procent säker på.

– Det första är att en enorm asteroid, minst lika stor som den som utrotade dinosaurierna, kommer att träffa jorden igen någon gång i framtiden.

– Det andra är att människor kommer att resa till Mars. Det råder enligt mig inga tvivel om att någon kommer att landa på Mars innan 2030. Det är väldigt snart!

Petranek är författare till boken How We’ll Live on Mars. Han är dessutom aktuell som producent för säsong två av tv-serien Mars, där välkända experter och filmskapare har gått ihop för att visa upp en realistisk och underhållande vision av hur livet på den röda planeten kommer att se ut. 

Nya avsnitt av Mars har premiär på National Geographic nu på söndag 11/11 klockan 21.00.

– Delar av serien är ren fiktion, medan andra delar är dokumentära. Men allt är realistiskt och faktabaserat. Serien vilar på mycket solid vetenskap.

Förbluffande utveckling

Författaren har varit en stor rymdentusiast i åratal, och han menar bestämt att vi människor kommer att behöva bo på flera planeter. Det innebär nämligen en utmärkt försäkring för mänskligheten mot kommande katastrofer på jorden – som asteroider eller miljökatastrofer.

– Vi måste bli ännu mer nomadiska, säger Petranek.

Han är inte sen att lovorda den världsberömde entreprenören Elon Musk, som också är en god vän. Sydafrikanen Musk grundade SpaceX 2002, med det övergripande målet att kolonisera Mars. På bara 16 år har bolaget, som i dag har över 6 000 anställda, bidragit till att strålkastarljuset allt oftare riktas mot vår grannplanet.

– Utvecklingen av SpaceX är förbluffande. Man har kommit till en punkt där de leder en hel industri. De har gjort rymdresor betydligt billigare, och gör det möjligt att resa till Mars utan att behöva gå via myndigheter, säger Petranek.

Stephen Petranek / National Geographic

Ett mycket annorlunda liv

Den nio månader långa resan från jorden är dock inte det största problemet med att etablera en bosättning på Mars. Att överleva på planeten blir desto svårare. Mars-experten nämner två stora utmaningar: den reducerade tyngdkraften och den syrefattiga atmosfären.

– Livet på Mars kommer alltid vara radikalt annorlunda jämfört med livet på jorden. En stor del av våra aktiviteter kommer att äga rum inomhus.

Den låga tyngdkraften kan leda till förlust av muskelvävnad samt potentiellt oåterkallelig förlust av benvävnad, vilket kan försvåra återkomsten till jorden.

Det andra problemet är atmosfären på Mars. Den innehåller hela 95 procent koldioxid, två procent kväve och endast spår av syre. Det är med andra ord inte en optimal miljö för oss människor, eftersom vi har en tendens att svimma om vi andas in mer än fem procent koldioxid.

Lyckligtvis kan man hämta syre från vattnet på planeten.

– Vi behöver balans, säger Petranek. Det är helt avgörande. För att illustrera detta kan man säga att om den 21-procentiga syrenivån på jorden skulle falla bara litegrann, så skulle vi alla dö av syrebrist. Men om den istället ökar med några procentenheter skulle hela världen börja brinna.

– Att upprätthålla den här balansen är en stor utmaning, såväl teknologiskt som kostnadsmässigt. Det kan dock göras, och vi vet i dag hur. 

Lycklig på Mars?

Mars-experten förutspår att 50 000 personer kommer ha sin huvudsakliga adress på planeten redan år 2050. Men kan livet på Mars någonsin bli lika bra som på jorden?

– Huruvida det blir ett bättre eller sämre liv beror mycket på dina omständigheter och vilka alternativ som finns. Om du lever i ett flyktingläger fattar du förmodligen ett annat beslut för din familj än om du är mer välbärgad.

– Samtidigt får vi fortsätta analysera följderna av den globala uppvärmningen. Ifall jorden blir en sämre plats för människor att bo på, kommer Mars ses som ett allt mer intressant alternativ, säger Petranek.

Det svåra är inte bara att resa till Mars, utan att lösa hur vi kan bygga ett samhälle där. Med hjälp av välrenommerade experter tillsammans med några av Hollywoods främsta serieskapare visar tv-serien Mars vad som kan ske när vi försöker etablera oss på planeten.

Se premiären av säsong två på National Geographic den 11 november klockan 21.00.

National Geographic

National Geographic utbildar och inspirerar tittare genom smarta och innovativa program som ifrågasätter vad vi vet och hur vi ser på världen.