Jos pidit alkuperäisestä Carl Saganin juontamasta Cosmos-sarjasta tai sen seuraajasta Cosmos: A Spacetime Odyssey vuodelta 2014, meillä on sinulle hyviä uutisia:
Astrofyysikko Neil deGrasse Tyson vie meidät pian uudelle uskomattomalle matkalle tieteen maailmaan tämän kaikkien aikojen suosituimman tieteissarjan saadessa jatkoa.

Cosmos-sarjan uusi tuotantokausi, Cosmos: Possible Worlds, saa maailmanensi-iltansa Yhdysvalloissa 4. maaliskuuta 2019. Suomessa uudet jaksot pyritään esittämään mahdollisimman lähellä maailmanensi-iltaa.

Maaliskuuta odottaessasi löydät älykästä ja viihdyttävää avaruustietoutta suurenmoisesta Mars-sarjasta. Sen toinen tuotantokausi alkaa 14. marraskuuta kello 21.00 National Geographic -kanavalla.

Vuonna 1980 PBS-kanavalla esitettyä ensimmäistä Cosmos-televisiosarjaa juonsi legendaarinen tähtitieteilijä Carl Sagan. Sarja sai yli 750 miljoonaa katsojaa, mikä tekee sarjasta yhden kaikkien aikojen katsotuimmista.

Sarjan seuraava tuotantokausi valmistui 34 vuotta myöhemmin, ja tällä kertaa sarjan juontajana nähtiin maailmankuulu astrofyysikko Neil deGrasse Tyson.

– Sarja vetoaa sekä järkeen että tunteisiin. Sitä voisi sanoa jopa henkiseksi. Katsoja huomaa, että ”jestas, minun elämänihän on kytköksissä muihin ihmisiin, muihin eläviin olentoihin, jopa kiviin ja kasveihin”, Tyson kertoo.

Ajankohta on täydellinen, sillä vuosi 2018 on ollut avaruustutkimuksen kulta-aikaa. Helmikuussa avaruuteen laukaistiin SpaceX-yhtiön Falcon Heavy, maailman tehokkain kantoraketti. Elokuussa NASA lähetti valtavan Delta IV Heavy –kantoraketin voimalla luotaimen tutkimaan aurinkoa, ja syyskuussa Japanin avaruusjärjestö JAXA onnistui ensimmäisenä laskeutumaan luotaimella asteroidin pinnalle.

– Haluan kuitenkin korostaa, että Cosmos: Possible Worlds ei ole pelkkä tieteisdokumentti. Se auttaa meitä ymmärtämään paikkaamme maailmassa ja koko maailmankaikkeudessa, ja se pyytää meitä kaikkia pitämään parempaa huolta siitä, mitä meillä on, Tyson kertoo.

Ann Dryan, edesmenneen Carl Saganin leski, on osallistunut jokaisen kolmen kauden tuotantoon.

– Minusta meidän on aika alkaa arvostaa totuutta. Se on kaiken tieteen taustalla oleva perusajatus. Valehtelemalla ei voi matkustaa Marsiin eikä löytää parannuskeinoa isorokkoon, sillä luontoa ei voi huijata, Dryan sanoo.

Sarjan uusi tuotantokausi koostuu edeltäjiensä tapaan 13 kiehtovasta jaksosta. Jokaisella jaksolla on oma teemansa, ja Neil deGrasse Tysonin johdolla pääsemme tutustumaan aiheen historiaan, nykytilanteeseen sekä uusimpiin tutkimustuloksiin.

Yhdessä jaksossa pääsemme seuraamaan vuonna 2019 syntyvän lapsen elämänvaiheita. Uusimpia tutkimustuloksia hyödyntävä jakso näyttää, miten lapselle käy, jos onnistumme saamaan ilmastonmuutoksen kuriin, ja miten käy, jos emme onnistu tässä.

– Tämä tuotantokausi on aikaisempia spekuloivampi. Tulemme vierailemaan eksoplaneetoilla (oman aurinkokuntamme ulkopuolisilla planeetoilla) ja myös ihmiskunnan mahdollisissa tulevaisuuksissa, kertoo ohjaaja Brannon Braga. Lopuksi hän lisää:

– Haluamme ällistyttää sinut.

National Geographic

Löydä uutta, seikkaile ja hämmästy National Geographicin huippudokumenttien ja -sarjojen äärellä.