Avaruusfanit ovat jo vuosikymmeniä haaveilleet pysyvän siirtokunnan perustamisesta Marsiin. Nyt unelma vaikuttaa olevan lähempänä toteutumista kuin koskaan ennen. Optimistisimpien arvioiden mukaan astumme Marsin pinnalle kymmenen vuoden kuluessa.

Punaisella planeetalla asumiseen liittyy kuitenkin koko joukko haasteita. Eräs niistä on varsin yllättävä: synnyttäminen.

Synnytys on avaruudessa – ja oikeastaan kaikkialla muuallakin – helpommin sanottu kuin tehty.

Haluatko tietää, millaista elämä Marsissa voisi olla? Suurenmoisen Mars-sarjan toinen kausi alkaa National Geographic -kanavalla 14. marraskuuta klo 21.00. Sarjassa tullaan käsittelemään muun muassa raskautta ja synnytystä Marsissa.

 

Synnytys muodostaa suuren riskin

– Mielestäni Marsissa voisi aivan hyvin olla raskaana, ja synnyttäminenkin kyllä onnistuisi, mutta se olisi paljon riskialttiimpaa kuin Maassa. Siksi pitääkin miettiä, miksi se olisi välttämätöntä, kertoo avaruustutkija Knut Robert Fossum ja lisää nopeasti:

– Itse en varmaankaan kiirehtisi synnyttämään avaruudessa, vaan siirtäisin sen myöhemmäksi, aikaan, jolloin se on todella tarpeen.

Norjalaisen CIRiS-avaruustutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Fossum korostaa, että on ratkaistava monia lääketieteellisiä haasteita ennen kuin ihmiset voivat asua Marsissa pitkään, riippumatta siitä, synnytämmekö siellä uusia Marsin asukkaita vai emme.

Amelie Durandin (Clémentine Poidatz) ja Javier Delgadon (Alberto Ammann) suhdetta seurataan Mars-sarjan toisella kaudella.

Mitä tutkimustulokset sitten kertovat? Futures-aikakauslehden artikkelissa kansainvälinen tutkimusryhmä esittelee Marsin asuttamisen haasteita.

Jättiläismäinen haaste

Ensinnäkin Marsia ympäröivä kaasukehä on 100 kertaa Maan ilmakehää ohuempi, eikä se ei siis suojaa meitä yhtä hyvin haitalliselta säteilyltä. Tämä voi heittää kapuloita pysyvän Mars-siirtokunnan rattaisiin.

Tiedetään, että säteily on haitallista muna- ja siittiösoluille ja että se haittaa alkioiden ja sikiöiden kehittymistä. Säteilyä pidetään jo nyt astronauttien suurena terveysriskinä.

Season 2 Space GIF by National Geographic Channel - Find & Share on GIPHY

Sikiölle vaarallista on myös stressi, jolle astronautit altistuvat.

– Tärkeitä tekijöitä ovat astronauttien korkea stressitaso ja rankat psykologiset olosuhteet ylipäätään, kertoo tutkimukseen osallistunut tutkija Konrad Szocik The Daily Beast -lehdelle.

Siksi onnistunut synnytys avaruudessa olisi Szocikin mukaan ”jättiläismäinen haaste”.

Lihas- ja luumassa katoaa

Kolmas epävarmuustekijä on se, kuinka alentunut painovoima vaikuttaisi äitiin ja vauvaan.

Marsin pinnalla vaikuttava painovoima on noin kolmasosa Maan vastaavasta, eikä planeettojen välisessä avaruudessa ole painovoimaa lainkaan.

Fossum kertoo, että on vain vähän tutkimuksia siitä, kuinka alentunut painovoima vaikuttaa ihmisiin. Painottomuus johtaa kuitenkin aina lihas- ja luumassan katoon. Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä astronautit harjoittelevat intensiivisesti välttyäkseen lihaskadolta, mutta luumassan katoa vastaan on vaikeampaa taistella. Luumassan katoaminen ei ole lainkaan ihanteellista synnytyksen kaltaiselle koettelemukselle.

– Luumassa voi kadota peruuttamattomasti. Jos luumassaa ei ole, niin sitä ei sitten ole. Mutta asiaa tutkitaan paljon, ja voi olla, että voimme tulevaisuudessa parantaa luukadon, kertoo Fossum.

Tunnettuja ja tuntemattomia vaikutuksia

Avaruustutkijan mielestä olisi helpompaa synnyttää lapsia Marsissa kuin avaruudessa kulkevalla avaruusasemalla. Marsin asukkaat voivat esimerkiksi kaivautua maan alle suojaan säteilyltä.

– Uskon, että tulevaisuuden Mars-siirtokunta kohtaa kahdenlaisia raskauteen ja synnytykseen liittyviä haasteita. Yhtäällä olisi pitkäaikainen altistuminen puutteelliselle painovoimalle, joka johtaa tunnettuihin mutta myös tuntemattomiin vaikutuksiin, toisaalla taas puutteelliset terveys- ja hyvinvointipalvelut.

– Joka tapauksessa ensimmäisillä Marsissa syntyneillä lapsilla olisi todennäköisesti paremmat lähtökohdat kuin monilla äideillä ja lapsilla, jotka asuvat maailman köyhillä alueilla. Tämä on jo itsessään tärkeä eettinen ongelma, Fossum kertoo.

Marsiin matkustaminen ei ole ainoa ongelma, vaan meidän pitäisi myös saada selville, miten voimme perustaa sinne hyvän yhteiskunnan. Asiantuntijoiden ja tunnettujen Hollywood-ohjaajien yhteistyönä luotu TV-sarja Mars näyttää, mitä voi tapahtua kun yritämme asettua asumaan planeetalle.

Näe toisen kauden ensi-ilta National Geographic -kanavalla 14. marraskuuta kello 21.00!

National Geographic

Löydä uutta, seikkaile ja hämmästy National Geographicin huippudokumenttien ja -sarjojen äärellä.