Der er to ting, som forfatter, journalist og Mars-ekspert Stephen Petranek er 100 procent sikker på.

“Det første er, at en kæmpe asteroide, mindst lige så stor som den, der udryddede dinosaurerne, vil ramme jorden på et eller andet tidspunkt i fremtiden.”

“Det andet er, at menneskeheden kommer til at rejse til Mars. Der er ingen tvivl om, at vi vil lande på Mars før år 2030. Altså inden for meget kort tid!”

Petranek er forfatter til bogen How We’ll Live on Mars og er aktuel som manuskriptforfatter af sæson 2 af tv-serien “Mars”, hvor anerkendte eksperter og filmproducenter er gået sammen for at vise et realistisk og underholdende billede af, hvordan livet på den røde planet bliver i fremtiden.

Præmiere på de nye episoder af “Mars” på National Geographic søndag kl. 21.00.

”En del af serien er fiktion, en anden del er dokumentar – men alt er realistisk og baseret på fakta. Videnskaben bag serien er meget grundig.”

Forbløffende fremskridt

Forfatteren har været meget begejstret for rummet i en lang årrække. Ifølge ham bliver mennesket nødt til at bo på flere planeter.

At bo på flere planeter er en god måde at sikre menneskeheden mod katastrofer på Jorden – som f.eks. asteroider eller klimaforandringer.

“Vi skal leve mere som nomader”, siger Petranek.

Han skamroser den verdensberømte iværksætter Elon Musk, som også er en af hans gode venner. Sydafrikanske Musk startede SpaceX i 2002, og det overordnede mål for selskabet har hele tiden været at kolonisere Mars. På kun 16 år har selskabet, som har lige over 6000 ansatte, formået at rette hele verdens opmærksomhed mod vores naboplanet Mars.

“Fremskridtene i SpaceX er forbløffende. De har formået at gøre rumrejser til en industri og dermed gøre rumrejserne så billige, at det nu er muligt at komme til Mars”, udtaler Petranek.

Stephen Petranek / National Geographic

Et radikalt anderledes liv

Rejsen fra Jorden, som vil tage omkring 9 måneder, er umiddelbart ikke det største problem med at etablere en base på Mars. Det bliver overlevelse på planeten, der bliver den største udfordring. Mars-eksperten fortæller om to enorme udfordringer: Den reducerede tyngdekraft og en atmosfære uden megen ilt.

“Livet på Mars vil altid være radikalt anderledes sammenlignet med livet på Jorden. Meget kommer til at foregå indendørs”, fortæller han.

Den lavere tyngdekraft betyder tab af muskelvæv og muligvis mistet knoglevæv, der ikke kan genopbygges. Begge ting kan gøre det vanskeligt at vende tilbage til Jorden.

Det andet som vi skal kæmpe med, er atmosfæren. Den indeholder blandt andet 95% carbondioxid, 2% nitrogen og kun meget lidt ilt. Det er ikke optimalt. Mennesker har nemlig en tendens til at besvime, hvis de trækker vejret i luft med mere end 5 % carbondioxid.

Heldigvis kan man forvandle planets vandreserver om til ilt.

”Vi har brug for, at der er en balance. Det er altafgørende. Lad mig illustrere det: Hvis iltniveauet på Jorden (som er 21 %) falder blot en smule, så dør vi alle af iltmangel. Men hvis det stiger med nogle få procentpoint, vil alt på Jorden gå op i flammer.”

“Det er en stor udfordring at opretholde denne balance, både teknologisk og økonomisk. Det kan godt lade sig gøre, og vi ved hvordan!”, mener Petranek.

Lykkelig på Mars?

Mars-eksperten spår, at 50.000 mennesker kommer til at bo på planeten allerede i 2050.

– Men kan livet på Mars nogen sinde blive lige så godt som på Jorden?

”Levevilkårene afhænger jo helt af dine nuværende omstændigheder. Lever du i en flygtningelejr, er du muligvis mere tilbøjelig til at træffe andre valg for dig og din familie, end hvis du levede godt.”

“Samtidig må vi også medregne følgerne af den globale opvarmning. Hvis Jorden bliver et sted, der bliver uudholdeligt at leve for menneskeheden, er et liv på Mars pludselig langt mere attraktivt”, mener Petranek.

Udfordringen er ikke kun at rejse til Mars, men at finde ud af, hvordan vi bygger et bedre samfund der. Ved hjælp af anerkendte eksperter og nogen af Hollywoods bedste serieforfattere viser tv-serien “Mars” os, hvad der kan ske, når menneskeheden forsøger at etablere sig på planeten.

Se sæson 2-præmieren på National Geographic d. 11. november kl. 21.00.

National Geographic

National Geographic er begavet tv-underholdning med noget på hjerte. Vi leverer programmer, der vækker interesse og pirrer din nysgerrighed. Den gule firkant er vores kvalitetsstempel for troværdige og engagerende tv-kanaler med en lang tradition for at formidle intelligent underholdning - og du lærer altid noget nyt ved at se vores kanaler.