«Mysteriet» er løst! 

Med noen års mellomrom, kommer alltid en historie som påstår at eksperter endelig har løst mysteriet rundt Bermudatriangelet. Svaret er ofte merkelige fenomener, som sekskantede skyer som ser ut som «luftbomber», usedvanlige bølger eller strømvirvler i vannet.

Men det er et lite problem med alle disse «løsningene»: Bermudatriangelet eksisterer egentlig ikke. Så det finnes ingen mysterium å løse.

Til tross for hva du sannsynligvis har hørt, har det ikke oppstått noen usedvanlige flykrasj eller skipsvrak i området.

Navnet Bermudatriangelet refererer til en havregion som grenser til Florida, Bermuda og Puerto Rico. Området fikk først oppmerksomhet på 1950-tallet, da journalist Edward Van Winkle Jones skrev en artikkel for the Associated Press om et stort antall skip og fly som hadde forsvunnet der.

Bilde: Wikimedia Commons

Ideen tok virkelig av på 1970-tallet da Charles Berlitz publiserte den bestselgende bokenThe Bermuda Triangel. Dette førte til at alle begynte å spekulere rundt UFOer og mystiske bølger.

Men problemet er at ingen egentlig sjekket fakta rundt påstandene om båter og fly som hadde forsvunnet. Og da journalist Larry Kusche faktisk gjorde dette, oppdaget han at det ikke fantes noe mysterium å løse til å begynne med.

De sagnomsuste forsvinningene som alle var på tuppa over var enten rapporteringsfeil, eller rent og skjært oppspinn. Likevel – ideen viste seg å være svært slitesterk.

Benjamin Radford forklarte dette for Live Science i 2012:

«I noen tilfeller finnes det ingen journal for skipene og flyene som har blitt påstått forsvunnet i den triangulære havkirkegården; de eksisterte aldri utenfor en forfatters fantasi. I andre tilfeller var skipene og flyene ekte nok, men Berlitz og andre glemte å nevne at de «mystiske forsvinningene» forekom under voldsomme stormer. Andre ganger sank fartøyene langt utenfor Bermudatriangelet.»

Riktignok har noen båter og skip faktisk forsvunnet i regionen, men ettersom området er frekventert av tankskip, cruiseskip og charterfly – samtidig som det er lokasjon for Golfstrømmen og orkaner – er det ikke så overraskende.

Kusche publiserte i 1975 en bok om disse funnene (eller mangel på funn), The Bermuda Triangle Mystery – Solved. Han omvendte kun noen få tidligere troende, og myten om Bermudatriangelet lever lykkelig videre.

Hvem vet hvor lenge den vil vare …

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.