Hvorfor vi mennesker ikke har pels er et mysterium. Det finnes flere hypoteser om hvorfor, men så langt er det ingen som har klart å finne den eksakte grunnen. Nå tror forskere at det kan ha noe med et spesielt protein å gjøre.

Den generelle teorien om hvorfor vi mistet pelsen er at vi trengte å bedre regulere kroppstemperaturen da vi flyttet fra skyggefulle skoger til den varmere savannen, for å kunne jakte på dagen. En annen teori antyder at det reduserte parasitter så vi ikke ble syke. Det kan også være fordi våre forfedre måtte gjennom elver og svømme for å finne mat, og at pelsen ikke var ideell for det.

Det kan være mange grunner til hvorfor vi ble hårløse, men hvordan skjedde det? Hva er det som påvirker hårveksten på kroppen vår? Noen forskere tror de har svaret på det:

I en ny studie publisert i Cell Biology har forskere oppdaget at et spesielt protein bestemmer hårveksten på potene til dyr. Proteinet heter Dickkopf 2 eller Dkk2, og forskerne tror at proteinet kan blokkere en bestemt signal, kjent som WNT-signalveien, som er ansvarlig for veksten av hår.

De har for eksempel funnet en stor mengde Dkk2 hos mus, som har lite hår på potene, og lite av proteinet hos haren og isbjørnen, som har mye hår på potene.

For å teste hypotesen konstruerte de mus til å ikke produsere Dkk2. Det førte til at musene utviklet pels på potene, men pelsen der var tynnere, kortere, og mer tilfeldig spredt ut enn resten av dyrets hår. Proteinet spiller tydeligvis en viktig rolle, men det er ikke det eneste som har noe å si.

Denne kattepusen har lite av proteinet Dkk2.

– Dkk2 er nok til å forhindre at håret vokser, men ikke til å bli kvitt alle automatiske mekanismer, sa professor Sarah Millar, en dermatologisk ekspert fra Perelman School of Medicine ved University of Pennsylvania, Smithsonian.

Vi mennesker har veldig langt hår på hodet, men kort hår andre steder, og vi er hårløse på håndflatene og på undersiden av håndleddene og sålene på føttene våre. Ingen forstår egentlig hvordan disse forskjellene oppstår.

Forskere tror at WTN-signalveien er nøkkelen, og neste skritt er å undersøke hvilke andre proteiner som kan hemme denne veien. Da kan vi kanskje få svar på hvorfor vi mennesker mistet pelsen vår, og muligens løsninger på tilstander som forårsaker skallethet, eller alopecia – flekkvis skallethet. Det kan også hjelpe oss med å forstå bedre visse hudforhold som psoriasis og vitiligo.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.