Se den fantastiske videoen! 

Det er noe de fleste av oss bare kan drømme om; du svømmer rundt i det åpne hav i egne tanker, idet en liten familie med spekkhoggere slår følge og glir gjennom vannet sammen med deg.

Nettopp det har skjedd med – ikke bare én, men to – svømmere langs kysten av New Zealand i løpet av de siste ukene.

En dronevideo av sensasjonen ble filmet av fotograf Dylan Brayshaw på Hahei Beach den 4. desember.

Han beskriver hvordan han så en svømmer på vei mot gruppen av spekkhoggere, som begynte å svømme i møte med henne. Kvinnen gikk deretter opp av vannet for å samle seg, før hun hoppet tilbake i leken. Det var da Brayshaw begynte å filme.

Videoen kan virkelig ta pusten fra deg; en liten familie av spekkhoggere, inkludert to barn, fletter seg rundt svømmeren idet hun drar seg gjennom vannet.

Hendelsen kan minne om et lignende møte for spydfisker Rowan Virbickas den 26. november. Da han samlet sjøpølser på havbunnen, traff også han på en spekkhoggerfamilie bestående av tre voksne og et barn, som svømte lekent med ham.

Møtet ble heldigvis fanget på fiskerens GoPro.

Spekkhoggere har fått et uheldig rykte på seg for voldelighet, sammen med tilnavnet «killer whale». Dette kommer av flere hendelser der dyrene holdt i fangenskap i fornøyelsesparker som SeaWorld, har drept sine menneskelige trenere.

I det fri har spekkhoggere – til tross for å være i stand til å felle langt større og sterkere bytter enn mennesker – aldri drept et menneske. De ekstremt sjeldne tilfellene av angrep antas å komme av at en spekkhogger har tatt et menneske for å være en sel.

Meningene er delte rundt hvorvidt fangede spekkhoggeres angrep på mennesker har vært med vilje. Men det finnes bevis som fastslår at fangenskap har en skadelig effekt på dyrenes mentale helse, i tillegg til deres fysiske velstand.

Faktisk har ville spekkhoggere ved flere anledninger samarbeidet med mennesker. Spekkhoggere ved Twofold Bay på sørøstkysten av Australia var i slutten av 1800-tallet og i starten av 1900-tallet kjent for å hjelpe menneskelige hvalfiskere ved å varsle dem når hval var i nærheten. I tillegg hentet de inn fangsten, i bytte mot godsaker.

Og i tillegg til å være enormt smarte, er de jo så vakre å se på når de svømmer fritt i det glitrende havet.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.