For et funn!

Diamanten som ble gravet opp i oktober knuser tidligere rekorder langt ned i støvlene. Den forrige rekordholderen ble oppdaget i 2015 og er 187,7 karat, mens den nye er utrolige 552 karat. Det er nesten tre ganger større!

Funnet ble annonsert av gruveselskapet i en pressemelding torsdag.

Steinene ble funnet i den samme gruven i Nordvest-territoriet i Canada, som ligger drøyt 200 kilometer sør for den nordlige polarsirkelen.

– Diamantenes form og farge er et unikt eksempel på reisen som naturlige diamanter tar fra de skapes til de blir funnet, sier Kyle Washington, som er styreleder for det canadiske gruveselskapet Dominion Diamond Mine.

Den unike steinen, en gul diamant, måler 33,74 millimeter i bredden og 54,56 millimeter i lengden. 

GUL DIAMANT: Dette er den største diamanten som noen gang er funnet i Nord-Amerika – med god margin. Foto: Dominion Diamond Mine

Det er ikke tilfeldig at diamanter er både dyre og populære. Diamanter består av rent karbon og er verdens hardeste stoff (ordet «diamant» stammer fra det greske ordet for «uovervinnelig» eller «uknuselig»). De gror i stein, på samme måte som planter gror i jorda. For å bli til diamanter, må det imidlertid oppstå et svært høyt trykk. Det er grunnen til at de oppstår langt under jordas overflate.

Blå diamanter, som er verdens sjeldneste diamanter, dannes hele 640 kilometer under føttene våre. Til sammenligning: Det er nesten dobbelt så langt som Den internasjonale romstasjonen er over hodene våre.

Hvis du tenker at du endelig har funnet den perfekte julegaven til din kjære, så kommer gruveselskapet dessverre med dårlig nytt. De opplyser om at den gule diamanten ikke vil bli solgt i sin nåværende form. I de neste ukene skal de finne en samarbeidspartner som skal slipe og polere steinen. 

Toppbilde: Dominion Diamond Mine

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.