De er små, mange og vanskelige å bli kvitt. Vi snakker om bananflua, eller fruktflua, som flytter inn i de tusen hjem og som trives best i fruktbollen. Mange har prøvd, men først nå har forskere funnet ut hvor de kommer fra og hvordan de havnet i husene våre.

– Forfedrene til fluene i fruktbollen bodde i Sør-Afrika. For ca 10 000 år siden flyttet de inn i hos mennesker, og etterkommerne deres har deretter kolonisert verden. Det er egentlig helt utrolig, sier Marcus Stensmyr, lektor ved universitetet i Lund i Sverige.

Det var i skogene til det som nå er Zambia og Zimbabwe, at forskerne etter flere års søken har funnet bakgrunnen for at bananflua, eller Drosophila melanogaster som den heter i vitenskapen, flyktet i hus.

Ved hjelp av feller lyktes Marcus Stensmyr og noen av hans kolleger fra universitetet i Lund og University of Wisconsin-Madison å fange fluene. De oppdaget raskt at fellene som ble lagt nær Marula-trær raskt ble fylt med fluer, mens feller andre steder forble tomme eller med kun noen få fluer.

Fordi forskerne allerede visste at overmodne sitrusfrukter er fluenes favoritt i fruktskålen, bestemte de seg for å undersøke hva fluene foretrakk i naturen: marula eller sitrus. Svaret ble marula. Det samme svaret fikk de med de samme fluene andre steder i verden, med fluer som aldri har vært i kontakt med en marula-frukt.

– Hjemme spiser fluene det som finnes i fruktskålen, selv om de liker sitrusfrukter best. I naturen er de langt mer kresne, der foretrekker de helt tydelig marula-frukt, sier Marcus Stensmyr.

Han vet også hva grunnen til det er:

– Fluene tiltrekkes av bestemte aromatiske stoffer fra marula-frukten som aktiverer reseptorer på antennene. Når disse er aktivert, er det et tegn på at det er et godt sted å legge egg.

Men det er ikke bare fluene som liker marula-frukten. Arkeologiske funn har vist at San-folket, en stamme av urbefolkningen i det undersøkte området, hadde et spesielt forhold til marula-frukten. I en hule fant arkeologer mer enn 24 millioner fruktkjerner fra marula.

Derfor konkluderer forskerne med at San-folkets kjærlighet til marula forklarer hvorfor bananflua flyttet inn med folk for lenge siden. Over tid ble fluene vant til å leve inne, og de ble stadig mer tolerante mot etanol i råtten frukt.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.