Det er de samme nervene, musklene og hormonene som samarbeider når du får gåsehud – og når hårene på kroppen gror.

Det var stamcelleforsker Ya-Chieh Hsu ved Harvard University som rapporterte om de ikke offentliggjorte funnene ved et fellesmøte for American Society for Cell Biology og European Molecular Biology Organization.

– Hos dyr vil gåsehud sende et signal som kan få pelsen til å vokse seg tykkere når det er kaldt ute, mente Hsu.

Det kommer frem i studien at nervene og musklene som får hårene til å reise seg, også stimulerer stamceller i huden til å lage hårsekker og gro ut hår. De fant for eksempel ut at menn med skallede flekker på hodet manglet de bittesmå musklene «musculus arrector pili» rundt hårsekkene. Det er disse som lager gåsehud ved at de trekker seg sammen og får håret til å reise seg. Og på mus med mutasjoner som gjør at musklene ikke vokser, så fant de unormalt lite hårvekst.

Denne personen er sikkert ikke klar over at nervene gir beskjed til hårrøttene om å produsere mer hår!

Det sympatiske nervesystemet

Hsu og hennes kollegaer fant også ut at nervene som hører til det sympatiske nervesystemet (les mer under) ligger ved siden av stamceller som lager hårsekker og har en påvirkning på disse.

  • Fra Wikipedia: Det sympatiske nervesystemet er den delen av det autonome nervesystemet som gjør kroppen klar for en krisesituasjon. Det kan tre i kraft ved for eksempel fysiske anstrengelser, oksygenmangel og nedkjøling, og får blant annet pulsen og blodtrykket til å øke. Denne «kjemp eller flykt»-responsen oppfordrer også til utskillelse av adrenalin og noradrenalin.

Disse nervene er pakket inn i et beskyttende belegg som kalles myelin, litt som en ledning der en elektrisk leder av metall er pakket inn i gummi. Ya-Chieh Hsu og teamet hennes fant ut at endene på nervene er nakne der de møter stamcellene som lager hårfollikler. Akkurat som at gummien er borte på enden av ledningen som skal treffe et elektrisk punkt.

Et av hormonene som nervene skiller ut, for eksempel ved kulde, heter norepinefrin, eller noradrenalin. Og det som gjør det ekstra interessant i denne sammenhengen, er at forskerne fant ut at dette er et hormon som er nødvendig for hårvekst. Det kan også forklare hvorfor hårtap er en bivirkning på såkalte beta-blokkere, fordi disse forstyrrer produksjonen av noradrenalinet.

Nå vet du hva du skal si neste gang noen spør deg om hva poenget med gåsehud er!

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.