Da Karl Martin fra Derbyshire i England kjøpte et par krukker for 4 pund (44 norske kroner) på et loppemarked, ville han bare ha et sted å legge tannbørsten. Og i fem år var det nettopp det han gjorde.

Derfor kan du bare forestille deg hvor overrasket han ble da han fant ut at tannbørstekrukken, dekorert med en antilope, viste seg å være et eldgammelt artefakt fra Induskulturen, datert 4000 år tilbake.

– Jeg brukte det på badet for å oppbevare tannkremen og tannbørsten min. Krukken har til og med fått noen tannkremflekker på seg, forteller Martin i en uttalelse.

De fleste er klar over at loppene man tar med seg hjem fra et marked sjeldent er spesielt verdifulle eller interessante. Og Martin – som ironisk nok til daglig håndterer gamle artefakter i sin jobb i Hanson’s Auctioneers – stusset ikke over krukken han hadde kjøpt.

– Jeg mistenkte at den var veldig gammel, men tenkte ikke mer over det. En stund senere var jeg på jobb, og hjalp Hanson’s antikvitetekspert med å laste inn varer. Da oppdaget jeg noen krukker som lignet på tannbørsteholderen min, forteller Martin.

Denne mistanken gjorde at han tok krukken med til antikkeksperten James Brenchley for vurdering. Der fikk Martin bekreftet at tannbørsteholderen hans stammet fra Induskulturen. Helt spesifikt kom den fra det som i dag er Afghanistan, rundt 1900 år f.Kr..

Karl Martin med krukken. Foto: Hanson’s Auctioneers

Induskulturen var en oldtidssivilisasjon fra bronsealderen, som sammen med Egypt og Mesopotamia gjerne kalles sivilisasjonens vugge. Ettersom sivilisasjonen var vidt spredt, og siden mange av ruinene har blitt godt preservert gjennom århundrene, har historikere og arkeologer studert kulturen grundig. Derfor kunne Brenchley enkelt bekrefte krukkens herkomst.

Hvordan den endte opp på et loppemarked i Derbyshire er dog fortsatt et mysterium. Brenchley tror velstående reisende må ha plukket den opp, og bragt den tilbake til England for mange år siden. Men med mindre de dukker opp med en forklaring, er det usannsynlig at vi løser mysteriet.

Martin endte opp med å selge krukken på Hanson’s auksjon 26. november. Den gikk for 80 pund (870 norske kroner), noe som ikke akkurat er en voldsom sum – men det er likevel ikke dårlig for noe som i utgangspunktet kostet noen få pund.

– Kanskje jeg burde tatt vare på den, funderer Martin, og legger til:

– Jeg føler meg litt skyldig for å ha oppbevart tannbørsten min i den nå.

 

Toppbilde: Hanson’s Auctioneers

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.