Endelig en gledelig nyhet i julebordsesongen!

Forskere får ofte til de helt utrolige ting, men kvinnene og mennene ved Universitetet i Texas og Flinders universitet i Australia tar kaka.

De har nå kommet langt på vei med forskning som kan få radikale konsekvenser for ølmager, valker og dobbelthaker verden rundt. Hvordan? De har klart å identifisere og skru av genet RCAN1, noe som fører til at man kan spise så mye man bare vil uten å legge på seg vekt.

Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men resultatene fra testing på mus er svært lovende.

Et mektig våpen

Genet RCAN1 ble fjernet hos flere mus som så gjennomgikk en diett med et høyt fettinnhold. Selv etter å ha fulgt denne dietten over tid, gikk ikke forsøksmusene opp i vekt. Resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet EMBO Reports.

Forskerne tror at en lignende tilnærming vil fungere på mennesker også. Det vil i så fall være et mektig våpen i kampen mot fedme og alvorlige sykdommer som diabetes.

– Vi vet at mange mennesker, av mange grunner, sliter med å gå ned i vekt eller i det hele tatt å kontrollere vekten sin. Funnene i denne studien kan bety at vi kan utvikle en pille som vil påvirke funksjonen til RCAN1-genet og føre til vekttap, sier professor Damien Keating ved Flinders universitet i en uttalelse.

To typer fett

Det finnes to typer fett i kroppen. Hvitt fett lagrer energi, mens brune fettceller forbrenner energi og produserer varme. Keating tror at å skru av RCAN1 bidrar til å gjøre det usunne hvite fettet om til sunt brunt fett.

Det må imidlertid flere studier for å bringe på det rene at behandlingen kan få de samme resultatene hos mennesker. Forskningen får blant annet støtte fra myndighetene i Australia, et land der to av tre voksne er overvektige, samt en av fire barn.

Det er likevel greit å påpeke at selv om behandlingen skulle fungere på mennesker også, blir det viktig med en balansert diett av en rekke andre helsemessige grunner.

– Vår forskning forsøker å forstå hvordan celler sender signaler til hverandre og hvordan dette påvirker helsen vår, sier Keating.

– Disse resultatene viser at vi potensielt kan gjøre en reell forskjell i kampen mot fedme.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.