Et drøyt 3,5 millioner gammelt fossil kan representere en til nå ukjent menneskeart, ifølge fire ferske studier.

Det betyr i så fall at fossilet tilhører et av de aller eldste menneskeartene vi kjenner til.

Analysene av fossilet forteller at dette var en eldre kvinne som strakk seg 1,3 meter fra topp til tå. Tennene hennes tyder på at hun hovedsakelig spiste grønnsaker, mens legg- og lårbeinene tyder på at hun gikk rundt på to bein, ikke fire.

Samtidig var hun trolig bedre til å klatre i trær enn moderne mennesker, men ikke like flink til å bære ting.

Little Fot kan tilhøre en tidligere uoppdaget menneskeart. Skjermdump: Science and more/YouTube

Dersom det viser seg å være en ny art, stiller det seg i rekken av flere funn de siste årene som har endret vår oppfatning om menneskets opphav.

Fossilet, som blir kalt «Little Foot», ble funnet i Sør-Afrika for drøyt 20 år siden. Det er et av de mest kjente og interessante fossilene innenfor paleontologien fordi det er så fullstendig og godt bevart. De fire studiene (du kan lese dem her: 1234) har foreløpig ikke gjennomgått  en fagfellevurdering, så det er fortsatt tvil rundt funnene.

Foto: Wits University

Ronald Clarke er en forskerne bak studiene og har jobbet med Little Foot i to tiår. Paleontologen har gjennom arbeidet sitt blitt overbevist og kaller den nye menneskearten for Australopithecus prometheus, skriver New Scientist.

Ny art eller ikke? Det kommer den vitenskapelige debatten til å handle om fremover. Little Foot kommer nok uansett til å gi oss verdifull innsikt i evolusjonen til det moderne mennesket.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.