Ja, du leste riktig. En gang for lenge, lenge siden fantes det faktisk enhjørninger. De levde for 39.000 år siden, og døde mest sannsynlig av underernæring og sult som et resultat av global oppvarming. 

Bilde er en illustrasjon av WillemSvdMerwe.

Ifølge en ny studie publisert i Nature Ecology and Evolution, kommer det frem at den «sibirske enhjørningen» levde frem til for 39.000 år siden, og ikke for 200.000 år siden som vi tidligere har trodd.

Det vil si at den faktisk levde “side om side” med de første menneskene og neandertalere. Grunnen til at de har klart å fastslå et nytt tidspunkt for utryddelsen, er at en gruppe forskere har gjort radiokarbondatering og genetisk analyse på 23 eksemplarer av den sibirske enhjørningen. De kom også frem til at klimaforandringer trolig er grunnen til at arten døde ut.

«Elasmotherium sibiricum» så ikke helt ut som enhjørningen slik vi kjenner den – hvit og vakker med fargerikt magisk horn, og ikke kunne den fly heller. Arten tilhørte nesehorn-slekten, men hadde horn i pannen i stedet for ved munnen, og er en av grunnene til opphavet om myten om enhjørningen.

Dyret var på størrelse med en mammut og kunne veie opp mot fire tonn, og levde i det som i dag tilsvarer Russland, Mongolia, Kazakhstan og nordlige deler av Kina. Adrian Lister fra Natural History Museum i London ledet studien, og sa i et intervju med BBC News at den sibirske enhjørningen var særlig utrydningstruet fordi den levde på et lite område og var kresen på hva den spiste.

Professor Lister sammenligner enhjørningen med en slags forhistorisk plenklipper. I forbindelse med studien undersøkte de også dyrets tenner, og fant ut av at dyret beitet på tørt gress. Etter hvert som jorda ble varmet opp og klimaet endret seg etter istiden for rundt 40.000 år siden, begynte gresslettene å krympe, noe som sannsynligvis presset dyret til utryddelse. 

Før du trekker forhastede slutninger om at menneskene var grunnen til at nok en fantastisk dyreart døde ut, så slår forskerne i studien fast at menneskene ikke bidro til utryddelsen av den sibirske enhjørningen.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.