Hvert år skyller Okavango-elven inn enorme mengder vann over Kalahariørkenen i Botswana, som så eksploderer i liv og farger.

Vannet tiltrekker seg eksotiske dyr av alle slag. Scenene som utspiller seg i Okavango-deltaet, er en kamp om overlevelse i hakesleppene vakre omgivelser.

Her lever planteetere og rovdyr side om side. Elefanter, løver, sjiraffer, sjakaler, antiloper, hyener, sebraer, krokodiller og flodhester samler seg i det skiftende landskapet. Alle må manøvrere seg rundt de ekstreme kreftene fra vannstrømmen. Ellers kan det gå svært ille.

Nå er det store dramaet fanget på film av den prisvinnende dokumentarskaperen og Planet Earth-produsenten Brad Bestelink. Storsatsingen «Flommen» kan du se på NatGeo Wild søndag kveld både klokken 18.00 og klokken 20.25.

Foto: NHFU/William Steel

Nær-døden-opplevelse

Bestelink er en svært erfaren naturfotograf, men filmingen gikk likevel ikke helt knirkefritt. Han stod nemlig i fare for å bli drept av en svært humørsyk flodhest (flodhesten blir faktisk ansett som et av de farligste pattedyrene i verden og står bak 200-300 menneskelige dødsfall i året).

– Det mest fascinerende vi filmet, var flodhester. Vi vet faktisk veldig lite om livet deres under vann, fordi de er så farlige, sier han til National Geographic Norge.

Det fikk filmteamet hans smertelig erfare. Da de fartet rundt på en av elvene i deltaet, gikk en flodhest til angrep på båten deres.

En hannflodhest forsøker å imponere en hunn ved å vise frem sine store tenner. Foto: NHFU/William Steel

Den gigantiske flodhesten klarte å kantre båten, slik at produsentene falt ut i vannet. Da de kom seg ombord igjen, oppdaget de at båten var i ferd med å synke. De var dermed nødt til å kaste seg ut i vannet på nytt, og svømme til lands. Livene deres stod på spill.

– Dersom du lager lyd på overflaten av vannet, vil flodhesten komme å ta deg. Vi måtte derfor svømme under vann for å komme oss til sikkerhet, forteller han.

Denne videoen viser hvordan flodhester kan angripe en båt:

Tre tatoveringer

Dette er riktignok ikke første gang han har vært i livsfare i forbindelse med jobben sin. På kroppen har han tre tatoveringer. Hver symboliserer en nær-døden-opplevelse.

Krokodillen minner ham på da en flokk krokodiller prøvde å angripe han mens han sov i en kano, mens elefanten minner han på da en elefant gikk til angrep på bilen han satt inne i og smadret den helt.

Løve-tatoveringen minner han på da han plutselig stod ansikt-til-ansikt med en hunnløve. Først gjorde han seg svært liten, i et håp om at hunnen ville la han være i fred. Da det ikke skjedde, spratt han opp og brølte mot henne, men da dukket plutselig opp en hannløve også.

Heldigvis ble han hørt av sin kollega som kom til unnsetning med bilen. Det var i siste liten, etterpå oppdaget de at det var flere løver som hadde gått i ring rundt ham.

– Hadde min kollega brukt 20 sekunder til, hadde jeg vært ferdig, forteller han.

Foto: NHFU/William Steel

Et mikrokosmos av jordkloden

Bestelink har bodd ved Okavango-deltaet siden han var fire år. Store deler av ungdomstiden brukte han til å utforske det spektakulære dyrelivet som utfolder seg her.

– Jeg ville vise frem noe som har forandret livet mitt, svarer Bestelink på spørsmål om motivasjonen bak dokumentaren.

Han fortsetter:

– Området er et mikrokosmos av jordkloden vår. Alt er knyttet sammen, og vi ser konstant hvordan de ulike delene påvirker hverandre. Selv bitte små deler er helt nødvendig for økosystemet. Det er ikke alltid det mest glamorøse som er det viktigste, sier dokumentarskaperen.

Foto: NHFU/William Steel

Når Bestelink blir bedt om å trekke frem det han liker aller best med «Flommen», drar han litt på det, før han nevner fortellerstemmen til skuespiller Angela Bassett, som blant annet er kjent fra storfilmen Black Panther.

– Visuelt er dokumentaren svært forseggjort og vakker å se på, men stilen til Angela Bassett og hennes sparsommelige fortellerstemme binder det hele sammen og gjør livene til dyrene levende for seerne.

«Flommen» vises på NatGeo Wild på søndag 25. november klokken 18.00 og 20.25 (slik ser du kanalen).

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.