Enda en hval har måttet lide en trist skjebne – trolig på grunn av oss mennesker. Ved Wakatobi National Park i Indonesia ble en spermhval skylt i land med seks kilo søppel i magen.

Da parkens tjenestemenn undersøkte hvalen fant de 115 plastkopper, 25 plastposer, to flip-flops og en sekk som inneholdt over 1000 biter med hyssing. Alt søppelet var surret sammen i en klump på 9,5 meter.

– Selv om vi ikke har kunnet fastslå dødsårsaken, er det vi har sett så langt grusomt, sa naturverneren Dwi Suprapti fra WWF-Indonesia til CNN

Dette er dessverre enda en hval i rekken av andre som ble funnet døde med plast i magen:

  • I Norge fikk plastforsøplingen i havet økt oppmerksomhet etter at en hval med 30 plastposer i magen ble avlivet på Sotra utenfor Bergen i fjor.
  • I april ble en spermhval på 10 meter funnet død på en strand i Spania, med 29 kilo plast i magen – blant annet over 80 plastposer. Etter obduksjonen konkluderte biologer med at hvalen sannsynligvis døde fordi den ikke kunne fordøye eller kvitte seg med plasten, noe som forårsaket en infeksjon i magen.
  • I juni ble en grindhval skylt i land i Thailand med 7,7 kilo plast i magen. En marinbiolog fra universitetet i Bangkok fortalte at plasten sannsynligvis forhindret hvalen i å fordøye maten, og at den derfor døde.

Dette er trist lesning, og ifølge en studie publisert i fjor, har vi mennesker i tidsrommet fra 1950-tallet til 2015, produsert hele 8,3 milliarder tonn plast. 6,3 milliarder tonn av dette ble kastet og har endt opp i deponi eller i naturen.

Det er vanskelig å vite nøyaktig hvor mye av plasten som ender i havet, men en studie fra 2015 viste at tallet var opptil 12,7 millioner tonn i 2010 alene. Og over halvparten kommer fra bare fem land: Kina, Indonesia, Filippinene, Thailand og Vietnam. Indonesia produserer for eksempel svimlende 1,4 millioner tonn plastsøppel hvert år, og er verdens nest største på forurense havet.

Hvis ingenting endres vil tallene bare stige, noe som resulterer at vi fortsetter med å ødelegge det fantastiske livet under vann.

Regjeringen i Indonesia har lovet å bruke én milliard dollar hvert år på å redusere plastsøppel i havet, men det er nok en mager trøst for hval som allerede har fylt magene sine med sugerør, poser og badesko.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.