De trodde vaskebjørnene hadde rabies – det viste seg at de bare var fulle.

Milton Politidepartement i West-Virginia fikk i forrige uke flere telefoner om vaskebjørner som trolig hadde rabies. Men mysteriet rundt de snublende og blankøyde vaskebjørnene i den lille byen i West-Virginia ble omsider løst.

Vaskebjørnene hadde ikke rabies – de hadde rett og slett spist litt for mange villepler og dermed blitt berusede.

– Dette skjer i blant ute i den ville naturen, så det er ikke så overraskende. Det er bare ikke så ofte vi får se det med våre egne øyne, sier Dr Suzanne MacDonald til IFLScience. Hun er professor i avdelingen for psykologi på York University, og forsker blant annet på dyreadferd.

Feiltagelsen er forståelig, og det er selvfølgelig viktig å være forsiktig i disse tilfellene. Rabies er en virussykdom som påvirker sentralnervesystemet, noe som kan resultere i en rekke skremmende symptomer. I verste fall kan sykdommen føre til dødsfall.

– Det er viktig å ta vaskebjørner godt imot, men når de er berusede bør man holde litt avstand. Beruselse kan minne om symptomene til rabies eller valpesyke, så det kan være en vanskelig skilnad, bortsett fra at beruselsen ikke vil vare særlig lenge. Jeg kan ikke forestille meg at de er spesielt lykkelige når de er bakfulle, sier Dr MacDonald.

So, Ptl Scarberry made his first apprehension today, taking this masked bandit into custody with assistance of Sgt…

Posted by Milton Police Department on Monday, November 12, 2018

 

Flere andre dyr kan også bli fulle av substanser som finnes i deres naturlige miljø. Mannlige sommerfugler kan noen ganger nyte beruselsen av naturlig sprit og hvithalehjorten kan finne på å gafle i seg for mange råtne epler.

– Mange dyr er definitivt kjent for å bli brisen av fermenterte bær og epler. Fugler flyr inn i vinduer, og pattedyr som elg og vaskebjørn kan også bli fulle, sier Dr MacDonald.

Milton Politidepartement oppfordrer likevel til å holde avstand hvis man ser en snublende vaskebjørn, også om det ligger rester av villepler i nærheten.

– Hvis du ser en snublende og desorientert vaskebjørn, vennligst ikke gjør tilnærminger. Den kan være syk, så ring heller til noen som kan ta seg av det, sier representanter fra Milton Politidepartement.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.