Det er mye å ta av, men her er noen av de mest ufattelige handlingene til det nordkoreanske regimet.

De siste 70 årene har Nord-Korea blitt styrt av én familie. Det første statsoverhodet var Kim Il-sung. Etter ham tok hans sønn Kim Jong-il over, og deretter hans barnebarn Kim Jong-un.

Nord-Korea og Kim-dynastiet er med jevne mellomrom kilde til en rekke fryktinngytende presseoppslag verden over. Hvem er denne familien, og hvordan har den blitt slik den er blitt?

Den nye dokumentarserien «Inside North Korea’s Dynasty» tar deg med på innsiden av den eksentriske og blodtørstige familien. Den banebrytende serien har fått tilgang til store mengder tidligere ukjente videoklipp fra det isolerte riket. Du kan se de første to episodene i kveld fra klokken 22.00 på National Geographic.

Her er fem høydepunkter:

1) Armageddon og kvinner i miniskjørt

Dagens leder, Kim Jong-un, har håndplukket hver og en av artistene i sitt eget popband.

I «Inside North Korea’s Dynasty» får vi se et klipp fra en av konsertene deres. Når jentebandet, ikledd miniskjørt, har konsert, vises rakettoppskytninger på storskjermen bak scenen. Settet avsluttes med armageddon – hele jordkloden sprenges i fillebiter – til ellevill applaus fra publikum.

2) Da Nord-Korea skulle arrangere OL

Da Sør-Korea og hovedstaden Seoul ble tildelt Sommer-OL for 1988, ble Kim-familien syke av misunnelse. De insisterte på å dele vertskapet med sine naboer og erkerivaler i sør. Det lutfattige landet gjennomførte til og med gigantiske byggeprosjekter av stadioner og fasiliteter, med sikte på å bli innlemmet i det gode selskapet. OL-komiteen var høflige nok til å besøke landet og inspisere anleggene, men Kims ønske ble avslått.

Som hevn smuglet nordkoreanerne i 1987 en bombe på et passasjerfly som var på vei til Seoul fra Irak. 115 personer omkom da bomben gikk av, de aller fleste var sørkoreanere.

Kim Il-sung var den allmektige lederen av Nord-Korea frem til hans død i 1994. Her røyker han en sigar.

3) Kidnappet skuespiller og regissør

I 1978 forsvant et sørkoreansk par sporløst. Først forsvant den anerkjente skuespilleren Choi Eun-hee i Hongkong. Da hennes tidligere ektemann, den kjente regissøren Shin Sang-ok, var i byen for å lete etter henne, forsvant han også.

Senere viste det seg at begge var blitt kidnappet av det nordkoreanske regimet og blitt fraktet til Pyongyang. Filmelskeren Kim Jong-il var svært skuffet over kvaliteten på landets filmindustri, og fikk derfor agenter til kidnappe den talentfulle duoen, slik at de kunne hjelpe ham med å lage bedre filmer.

Etter åtte år klarte paret heldigvis å rømme. De hadde innyndet seg hos Kim Jong-il og fått være med på en internasjonal turné. Da de var på et hotell i Wien, klarte de å flykte forbi vaktene sine og søke tilflukt hos den amerikanske ambassaden.

4) De vanvittige festene

Personer tett på Kim-familien har fortalt om noen syke fester. I tillegg til luksuriøs mat og drikke personlig importert fra alle hjørner av verden – kaviar fra Iran, øl fra Tsjekkia, cognac fra Frankrike, sushi fra Japan og Big Macs fra Beijing, selvfølgelig – hadde Kim Jong-il en særlig makaber sans for humor. På festene orkestrerte han spontane giftemål og skilsmisser, befalte kvinnelige gjester til å bokse med hverandre og minst én skal ha blitt skutt og drept på festene.

5) Landets første streik

På vestkysten, i Hwanghae, ligger det en gigantisk fabrikk som produserer jern og stål. I 1998, under den store hungersnøden i Nord-Korea, døde flere titalls arbeidere daglig av sult.

Fabrikken solgte derfor stål til kineserne for å kjøpe mat til arbeiderne. Da Kim Jong-il fant det ut, ble han rasende og fikk åtte personer på fabrikken drept foran de andre ansatte.

Det førte til den første demonstrasjonen mot regimet i landet historie. De ansatte satt seg ned og nektet å arbeide før de fikk mat. Neste morgen sendte Kim Jong-il militære tanks inn i fabrikken og kjørte over dem.

Du kan se «Inside North Korea’s Dynasty» på National Geographic søndag fra klokken 22.00.

Toppbilde: Dan Scavino via Wikimedia Commons

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.