Søndag 11. november kl. 21.00 bør du for all del slå på National Geographic (her finner du kanalen).

Da er det nemlig duket for sesongpremieren på den banebrytende serien «Mars». Så du første sesong har du sikkert markert kalenderen allerede – hvis ikke, er det helt greit å starte med sesong to.

Første sesong hadde nemlig fokus på selve reisen til Mars – i sesong to har det gått fem år, og astronautene fra  International Mars Science Foundation (IMSF) har etablert den første kolonien.

Men som de snart skal få merke – å leve på Mars kan være minst like utfordrende som å komme seg dit.

Her er seks grunner til at du bør skru på TV-en søndag kl. 21.00:

«Mars» er smart underholdning og en troverdig fremstilling av livet på Mars

Tesla-gründer Elon Musk har kalt det å reise til Mars for det «største eventyret noensinne» og startet SpaceX i 2002 med ett mål for øye: å kolonisere planeten.

Serien er bygget på metervis med bunnsolid forskning og er en realistisk fortelling om hva som vil skje etter at vi har landet på den røde planeten.

Den gir oss dessuten svaret på spørsmål som: Hva skal man spise? Hvordan skal man bo? Hvilke farer lurer?

Og hva skjer egentlig hvis man blir gravid på Mars?

Norske Morten (40) har en viktig rolle

«Mars» er en hybrid mellom fiksjonsserie og dokumentar, og i første episode blir vi gjennom dokumentardelen kjent med sympatiske Morten Bergan (40) fra Hammerfest.

Bergan jobber på oljeplattformen Goliat.

Et dokumentarteam fra National Geographic dro ut for å filme Bergan, fordi det er paralleller mellom oljearbeiderne og de første pionerene som ankommer Mars i serien.

– Oljeriggen i Norge representerer arbeiderne som kommer til Mars for å høste av naturressursene der. Dette er folk som kommer for å gjøre sitt beste i lite gjestmilde omgivelser, forteller «Mars»-showrunner Dee Johnson.

Romfart er i vinden som aldri før

2018 har vært et stort år for alle som er glad i romfart. Da verdens kraftigste rakett, SpaceX’ Falcon Heavy, ble skutt opp i februar, ble det vist på direktesendinger over hele verden.

NASA har dessuten sendt avgårde sin enorme Delta IV-Heavy-rakett for å studere sola, mens japanske JAXA har landet på en asteroide.

Det er nå bare et spørsmål om tid før mennesker setter sine føtter på Mars’ overflate. Elon Musk vil sende et bemannet romskip dit om bare seks år, mens andre tror det er mer realistisk at det skjer om nærmere tolv år.

Lenge til, er det uansett ikke.

Fortellerformen til serien er eksperimentell og sjangerbrytende

Serien er som nevnt både en rivende historiefortelling og en svært påkostet dokumentar, og kombinerer drama med kommentarer og innslag fra forskere og andre eksperter på romfart.

I tillegg til det engasjerende dramaet blir vi også sendt jorda rundt og møter forskere og oppdagere som lever på noen av klodens minst gjestmilde områder.

Dessuten får vi høre verdensledende romfartseksperter snakke om hva som kommer til å skje når vi bosetter oss på naboplaneten vår.

Verdensledende eksperter på romfart bidrar til serien

Listen over smarte mennesker som bidrar til serien er enorm.

Blant de som bidrar er SpaceX-gründer Elon Musk, tidligere NASA-sjef Ellen Stofan, «The Martian»-forfatter Andy Weir, astrofysiker Neil deGrasse Tyson og Bill Nye fra The Planetary Society.

Og journalist og forfatter Stephen Petranek, som vi har intervjuet her.

«Mars» er laget av noen av Hollywoods beste serieskapere

– Mennesker på Mars? Det er bare starten, sier den oscarvinnende Ron Howard til Sky News.

Mannen bak store kassasuksesser som «Apollo 13», «Solo: A Star Wars Story» og «A Beautiful Mind», er med som produsent av serien.

– Det var helt og holdent et eksperiment. Jeg var stolt av sesong en, men i sesong to har vi så mye mer selvtillit om stilen til historiefortellingen, og jeg tror det virkelig viser seg, sier Howard til CBS.

I tillegg er TV-veteran Dee Johnson (for eksempel «Nashville», «Boss» og «ER») seriens showrunner.

Fortsatt i tvil? Ta en titt til på traileren – så ses vi på søndag!

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.