Det er to ting forfatter, journalist og Mars-ekspert Stephen Petranek føler seg 100 prosent sikker på.

– Det første er at en diger asteroide, minst like stor som den som utryddet dinosaurene, kommer til å treffe jorda igjen en eller annen gang i fremtiden.

– Det andre er at mennesker kommer til å reise til Mars. Det er ingen tvil hos meg at noen vil lande på Mars før 2030. Det er veldig kort tid til!

Petranek er forfatteren av boka How We’ll Live on Mars og aktuell som produsent for sesong to av TV-serien «Mars», der anerkjente eksperter og filmskapere har gått sammen for å vise en realistisk og underholdende fremstilling av hvordan livet på den røde planeten vil bli.

Nye episoder av «Mars» har premiere på National Geographic søndag klokken 21.00.

– Deler av serien er fiksjon, andre deler er dokumentar – men alt er realistisk og basert på fakta. Vitenskapen bak serien er veldig solid.

Forbløffende fremdrift

Forfatteren har i en årrekke vært en stor rom-entusiast. Mennesker er nødt til å bo på flere planeter, mener han.

Det er en god forsikring for menneskeheten mot katastrofer på jorda – som asteroider eller miljøkatastrofer.

– Vi må bli enda mer nomadiske, sier Petranek.

Han er også full av lovord om den verdenskjente gründeren Elon Musk, som også er en god venn. Sørafrikaneren startet SpaceX i 2002, og det overordnede målet for selskapet har hele veien vært å kolonisere Mars. På bare 16 år har selskapet, som nå har drøyt 6000 ansatte, rettet øyne over hele verden mot naboplaneten vår.

– Fremdriften til SpaceX er forbløffende. De har kommet til et punkt der de leder en hel industri. De har gjort romreiser langt billigere, og har gjort det mulig å omgå myndigheter for å reise til Mars, sier Petranek.

Stephen Petranek / National Geographic

Et radikalt annerledes liv

Reisen fra jorda, som vil ta omtrent ni måneder, er imidlertid ikke det største problemet med å bygge en by på Mars. Å overleve på planeten blir det vanskeligste. Mars-eksperten trekker frem to kolossale utfordringer: den reduserte tyngdekraften og den oksygenfattige atmosfæren.

– Livet på Mars kommer alltid til å være radikalt annerledes sammenlignet med livet på jorda. Mye kommer til å foregå innendørs, sier han.

Den reduserte tyngdekraften vil føre til tap av muskelvev og potensielt irreversibelt tap av benvev. Noe som kan gjøre det svært vanskelig å returnere til jorda.

Det andre vi vil slite med, er atmosfæren. Den inneholder blant annet 95 prosent karbondioksid, to prosent nitrogen og spor av oksygen. Det er ikke optimalt. Mennesker har nemlig en tendens til å besvime dersom vi puster inn mer enn fem prosent karbondioksid.

Heldigvis kan man gjøre om vannet på planeten til oksygen.

– Vi trenger en balanse. Det er helt avgjørende. For å illustrere det, kan vi si at hvis oksygennivået på jorda (som er 21 prosent) faller litt, dør vi alle av oksygenmangel. Men hvis det øker med noen prosentpoenger, settes hele verden i brann.

– Å opprettholde denne balansen er et stort problem både teknologisk og kostnadsmessig. Det kan imidlertid gjøres, og vi vet hvordan, sier han.

Lykkelig på Mars?

Mars-eksperten spår derfor at 50 000 mennesker kommer til å ha sin adresse på planeten allerede i 2050.

– Men kan livet på Mars noensinne bli like bra som på jorda?

– Hvorvidt det blir et bedre eller verre liv, kommer mye an på omstendighetene dine. Dersom du lever i en flyktningleir, kan det være at du ville tatt et annet valg for familien din, enn hvis du er mer velstående.

– Samtidig får vi se på følgene av global oppvarming. Dersom jorda blir et verre sted for mennesker, vil Mars se bedre ut, sier Petranek.

Det vanskelige blir ikke bare å reise til Mars, men å finne ut hvordan vi kan bygge et bedre samfunn der. Ved hjelp av anerkjente eksperter og noen av Hollywoods fremste serieskapere viser TV-serien «Mars» oss hva som kan skje når vi skal forsøke å etablere oss på planeten.

Se premieren av sesong to på National Geographic den 11. november klokken 21.00.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.